A hálapénzt nem, de a hálát el lehet fogadni az orvosoknak

A hálapénzt nem, de a hálát el lehet fogadni az orvosoknak

2016-ban az év orvosának választották, és azóta – ha lehet – csak még szimpatikusabb lett páciensei körében Abdulrahman Abdulrab Mohamed, a gyulai Pándy Kálmán Kórház főorvosa, csecsemő- és gyermekgyógyász, neonatológus.

Összegyűjtött ugyanis 39 millió forintot azért, hogy Békés megyének legyen végre saját koraszülött mentőautója. Beszélgettünk a viharsarki adományozókészségről, a gyerekbarát vizsgálatokról, a hálapénzről és arról is, hogy miként tudnák tehermentesíteni a szülők a háziorvosokat. Abdul doki kérte, hogy tegezzem.

Szeptember végén Békés megye megkapja az első, kifejezetten a koraszülött babák mentésére specializált járművét. Mindezt abból a pénzből finanszírozzátok, amit az általad létrehozott szervezet, a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány a helyiek adományaiból összegyűjtött rá. Hogy sikerült több mint 39 milliót összekalapozni?

Fantasztikus itt a megyében az összefogás. Tavaly szeptemberben kezdtük a gyűjtést, és még nem telt el egy év, mire összejött a szükséges pénz. Személyesen kerestük meg a megyei polgármestereket, akik mellénk álltak, de civilek, külföldön élő magyarok is támogattak, a dévaványai nagycsaládosok is egymillió forintot adományoztak nekünk. Voltak olyanok is, akiknek nem volt pénzük, viszont sütöttek egy csomó sütit, és az eladott süteményekből gyűlt össze több százezer forint.

Ez azt mutatja, hogy az emberek tudják, hogy mennyire fontos ez a dolog, de azt is jelzi, hogy bíznak bennünk, nem fogunk nekik csalódást okozni, nem fogjuk lenyúlni a pénzt. Az alapítványunk nyitott, ha most az utcán valaki odajönne, hogy jó napot kívánok, doktor úr, szeretném megnézni, hogy mennyi az alapítványnak az aktuális egyenlege, akkor megállok és megmutatom neki. Továbbra is azt állítjuk, hogy nekünk (mármint az alapítványnak – a szerk.) nincsenek kiadásaink, még benzinköltségünk sincs, mindenhova a saját költségünkön megyünk el, mindenki, aki segít nekünk, önkéntesen teszi ezt, még a könyvelő is. Egyetlenegy számlánk lesz kifele, mégpedig akkor, amikor kifizetjük a mentőautót.

Autó híján hogy oldottátok meg eddig a megyében a koraszülöttmentést?

Együttműködünk a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálattal, és a rendszer már régóta bevált. Úgy gondoltuk azonban, hogy mivel Gyulán is működik egy intenzív koraszülött osztály, és igen nagy ez a régió (120 km-re vagyunk Debrecentől, 120 km-re Szegedtől), szükség van a saját mentőautóra. Mi itt már rég berendezkedtünk arra, hogy a sebészeti beavatkozások és a szemlézeres kezelések kivételével mindent meg tudunk helyben oldani. A legtöbb esetben Gyulán is el tudjuk látni a régió koraszülött babáit. Csak idő kérdése volt, hogy saját autónk legyen.

Ha eddig is megoldottátok valahogy a koraszülöttmentést, akkor nem értem, hogy miért volt erre a mentőre égető szükség. Előfordult, hogy valahova késve ért oda a szegedi segítség?

Szerencsére ilyen problémánk nem volt. Nemcsak Szegedről jött eddig a segítség, hanem mi is csináltuk a koraszülöttmentést, csak éppen egy hagyományos mentőautóval. Ha lesz saját koraszülöttmentőnk, akkor még jobbak, gyorsabbak lehetünk. Már megkaptam a kérdést másoktól is, hogy nem sok-e ez az összeg, de én mindig azt válaszolom, hogy ha csak egyetlenegy koraszülöttet meg tudunk vele menteni, és aztán működésképtelen lesz, már akkor is túlteljesített az autó.

2016-ban elnyerted Az év orvosa – Astellas közönségdíjat. Milyen visszajelzéseket kaptál, mivel érdemelted ki ezt az elismerést?

Talán azzal, hogy próbálok gyerekbarát vizsgálatokat tartani, hogy a kicsikkel szemben én ne egy főorvos legyek, hanem egy barát. A családdal, anyával, apával ugyancsak ez a helyzet: a barátjukként szeretnék velük beszélni, nem főorvosként. Nincs nagy távolság köztem és a szülők közt, beszélgetek velük, sok család sms-ezik velem, Facebookon írnak nekem privátban. Ha valaki segítséget kér tőlem, akkor nem számít, hogy hány óra van, ha valaki este tízkor telefonál, felveszem. Amennyiben az fizikailag teljesíthető, bármikor szívesen bemegyek a rendelőbe. Nekem az egy 10-20 perces elfoglaltság, a szülőnek viszont nagyon sokat jelent.

Fogadtál már el hálapénzt?

Hálapénzt nem, ugyanakkor a hálát lehet fogadni. A hálapénzt viszont az emberek azért adják, mert várnak valamit cserébe érte, úgyhogy nevével ellentétben ez korántsem a hála kifejezését jelenti. Az viszont, hogy én a legjobb tudásom szerint megcsinálom a feladatom, nem várok cserébe érte semmit a betegtől, és már odaadtam neki a zárójelentést, amikor ő hálából ad valami ajándékot, az teljesen más, mint a borítékban odacsúsztatott pénz. Ő boldog, hogy jól bántak vele. Emberek vagyunk, ha úgy érzem, hogy valaki tett valamit értem, érthető gesztus az ajándék. De igazából bőven elég a köszönöm.

Az egész interjú itt olvasható:

Forrás: hirado.hu

 

Fotók: Neményi Márton

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×