A hastáncot minden nőnek ki kellene próbálnia

A hastáncot minden nőnek ki kellene próbálnia

– Az érzelmek széles skáláját lehet megjeleníteni a hastánccal, a zenétől függ, attól, hogy az milyen emóciókat sugall. A jó hastáncos légiesen, nőiesen mozog, persze van, hogy határozottabb mozdulatokkal kell táncolni, de akkor is elegánsan – kezdi a hastánc bemutatását Pápai Erzsébet, művésznevén Selena.

A fiatal nő életébe hobbiként lépett be a hastánc, de akkora szerelemmé vált, hogy ma már ez a legfontosabb számára. Fokozatosan szippantotta magába a hastánc, más néven orientális tánc világa: világhírű mesterek oktatták, ma már ő tanít. Közben elvégezte az aerobikoktató képzést is, és az aerobikóra alapjait ötvözte a hastánccal Győrben elsőként. Ezenkívül rendszeresen fellép szólóban és táncostársaival, az Arábia hastánccsoporttal.

 

Erzsébet szerint a hastáncot minden nőnek ki kellene próbálnia, jó volna, ha a középiskolában fakultatív tárgyként vezetnék be, mert csodálatosan hat a nőkre.

 

Hajlékonyabbá teszi a gerincet, erősíti a hátizmokat, nőiesebbé, kecsesebbé varázsolja a mozgást, fejleszti a ritmusérzéket, formálja az alakot, főként a derékvonalat. Megkönnyítheti a teherbeesést, a szülést. Megelőzheti az inkontinenciát.

 

– A lélekre gyakorolt hatásai talán még ezeknél is fontosabbak, segít ráébreszteni a nőket, hogy muszáj magukra is időt fordítaniuk. Önbizalmat ad, a fiatalabb lányoknak segít kibontakoztatni, megélni a nőiességüket. Segít, hogy a nők elfogadják magukat, a testüket. De ha ez nem megy, akkor mozgással tegyenek a célért, és ne koplalással – tanácsolja Erzsébet, miközben a hastánc jótékony hatásait sorolja.

 

Ez a mozgásfajta ráadásul ellazít, mint mondja, a hölgyek szívesen járnak kikapcsolódásként táncot tanulni. A hastáncot bárki űzheti, nincs sem kor, sem súlyhatár, a különböző mozdulatok az eltérő alakú hölgyeken máshogy mutatnak, mindenkiből lehet jó hastáncos. Oktatóként megtanítja, hogy hogyan használják a nők a testüket.

– Évek óta tanítok, kezdem érezni a munkám gyümölcsét, sok hölgynek szerezhetek örömet a tudásom átadásával. Haladó és kezdő csoportot is indítok rendszeresen, ahová mindig pár hétig lehet becsatlakozni. Azok is jelentkezhetnek, akik még soha semmilyen táncot nem tanultak – hangsúlyozza Erzsébet.

 

Munkája egyre eredményesebb, ahogy honlapján is írja: „talán apránként sikerül „kinevelni" egy értő közönséget, aki meglátja és értékeli az – egyébként vitathatatlan – erotikus mozdulatok mögött a művészi tartalmat, a munkát, az érzéseket, a Nőt.”

 

Zoljánszky Alexandra

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×