A háttérből adja a rendezvények ritmusát

A háttérből adja a rendezvények ritmusát

Éppen húsz éve, hogy a zene szeretete és az édesapjától „megörökölt” dobolás elindította útján. Azóta a hangszert noteszre és telefonra cserélte, a színpadról pedig a színpad közelébe költözött. Horváth Gábor számos koncertet és rendezvényt hívott életre az elmúlt években, és vált a térség egyik ismert és elismert rendezvényszervezőjévé.

A zenész és a rendezvényszervező párhuzam sem lehet a véletlen műve. Hiszen ahogy dobosként belátta a teljes színpadot és adta az ütemet, úgy rendezvényszervezőként is a háttérből irányít, és adja a szervezés ritmusát.

A beledi származású fiatalember, még 1997-ben, néhány barátjával, Vásárosfaluban vágott bele egy nyárbúcsúztató szervezésébe. A családias hangulatú rendezvény sorsa pedig három évvel később fordulóponthoz érkezett. „Úgy döntöttünk, hogy együtteseket is meghívunk a bulinkra. Leültünk egy szobában, hogy megbeszéljük a részleteket, és közben kiosztottuk a feladatokat. Te rendezed a büfét, tiéd a technika, te pedig, Gábor, szervezd le a zenekarokat” – mesél Horváth Gábor a kezdetekről, a Rómer Ház irodájában. Így 2000-ben már hivatalosan is megszületett a Vé Feszt, amire a mai napig nagyon büszke minden Vásárosfalun élő. „Tompa Krisztián barátommal szerveztük két évtizeden keresztül, idén pedig az utolsó Vé Fesztet is tető alá hoztuk. Az évek alatt a családias hangulatú rendezvényünk kétezer fős fesztivállá duzzadt, mindezt egy száznegyven lakost számláló településen értük el” – mondja Horváth Gábor, majd még egyszer nyomatékosítja, hogy ezek az évek alapoztak meg mindent, és nagy örömmel emlékszik vissza rájuk. „Idén egy pár a fesztiválon tartotta a lakodalmát, mert tíz éve ott ismerkedtek meg” – teszi hozzá mosolyogva.

A Vé Fesztnek köszönhetően, számos zenésszel alakított ki jó kapcsolatot, ami a mai napig nagy segítséget jelent a koncertek lebonyolításában. A Vé Feszten ismerkedett meg Soproni Barnával is, egy kultikus kapuvári klub tulajdonosával, aki támogatta a rendezvényt. „Később Barna megkért, hogy segítsek neki a fellépő zenekarok kiválasztásában, én pedig örömmel mondtam igent. Kapuváron tanultam meg, hogy miként kell hétről hétre felépíteni a programokat” – meséli Horváth Gábor, aki 2010 óta Kapuváron is dolgozik mint rendezvényszervező.

Gaben, ahogy a zenei körökben ismerik, vagy Gabó, ahogy a győriek hívják, 2005-ben költözött a megyeszékhelyre. Kezdetben hirdetésszervezőként dolgozott, és bár szabadidejében továbbra is rockzenét hallgatott, csak ritkán akadt olyan koncert, amire szívesen ellátogatott volna. „Az első általam szervezett győri buliban kemény hardcore zene szólt, a hely pedig zsúfolásig megtelt. A visszajelzések rákényszerítettek arra, hogy folytassam, én pedig Érsek Gábor barátommal alapítottam egy céget, és egyre több koncertet szerveztünk” – mondja Horváth Gábor.

Bár alkalmanként, a régi Rómer Háznak is szervezett koncerteket, a „rómeres” korszaka akkor kezdődött el igazán, amikor Szilágyi Norberttel, művésznevén Sikztah-val, útjára indította a RómerKvellét. „Amikor a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumhoz került a Rómer Ház, akkor Grászli Bernadett igazgatónő engedélyezte, hogy megszervezzünk egy zenei rendezvényt. Utána pedig nem volt megállás és egy új korszak kezdődött el.”

Mára már kialakult egy jelentős létszámú „rómeres” kemény mag, akik nem csak a hétvégi koncerteken, hanem a hétköznapokon rendezett kiállításmegnyitókon vagy mozielőadásokon is éppúgy részt vesznek. A múzeumban egyre több fiatalt látni a tárlatokon, a koncerteken pedig az idősebb korosztály képviselői is önfeledten táncolnak. Hatalmas siker az újragondolt Múzeumok Éjszakája, amely idén mintegy tizenötezer látogatót vonzott. Ráadásul ebben az esztendőben, ahogy Horváth Gábor fogalmaz, ráültették a Food Truck Show-t, ami további vendégeket csábított Győr Belvárosába. És csábít jövőre is, hiszen jövőre is lesz Food Truck Show Győrben. Sőt, a Magyar Street Food Egyesület támogatásával, Gabó ötlete nyomán és koordinálásában, Sopronba, valamint Szombathelyre is elviszik a rendezvényt.

„Mindig van bennem feszültség az egyes rendezvények alatt. Legyen szó a Wellhello és a Halott Pénz Dunakapu téren megrendezett koncertjéről, vagy egy, a Rómer Házba szervezett klubkoncertről. Igyekszem mindig a színpad közelében lenni, ahol ugrásra készen állok. Persze rendezvényt szervezni egyedül képtelenség, ez csak csapatban működik. Nálunk pedig nagyon jó csapat állt össze, és élvezzük az igazgatónőnk, valamint az önkormányzat támogatását” – teszi hozzá Horváth Gábor, aki hétköznaponként egy győri cégnél dolgozik, mint PR munkatárs. Aztán, ha az irodát elhagyja, leveszi az inget, kényelmes pólóba bújik és visszatér az andalító dallamok és húzós gitár riffek világába. „Aki rendezvényszervező szeretne lenni, annak nagyon sok dologról le kell mondania. Az egyik ilyen a szabadidő, hiszen én szinte egész évben dolgozom. De a csapat, a közönség és egy jól sikerült esemény mindenért kárpótol.”

Szerző: Kaszás Kornél

Fotó: Marcali Gábor

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×