A hosszú szőrű cicák gondozása

A hosszú szőrű cicák gondozása

A hosszú szőrű cicák szelídek, gyengédek és barátságosak, megjelenésük méltóságteljes, tartásuk nem igényel rendkívüli hozzáértést. Intelligens és szociálisan is nagyon érzékeny állatok. A fenséges megjelenésének ára a napi rendszeres szőrápolás, amiben speciális, lekerekített végű kefék és fésűk segítik a gazdákat.

Az elhanyagolt, fésületlen macskaszőr filcesedik, ami nemcsak a macska megjelenésének árt, de az állat finom és érzékeny bőrét is irritálja. A menthetetlenül összecsomósodott szőrt le lehet vágni (olykor a helytelen gondozás miatt a macska teljes testén rövidre kell vágni a szőrt). Nem árt tudni, hogy némely színváltozat esetében előfordulhat az is, hogy a nyírás helyén más árnyalatú szőr nő a régi helyébe, vagyis a macska színt vált. A többi típussal ellentétben, képtelenek megbirkózni pazar bundájuk önálló gondozásával. Természetesen a többi macskához hasonlóan, szabadidejét legtöbbször tisztálkodással tölti, de nem képes csupán a nyelvével kifésülni hosszú szőréből a fránya gubancokat. És ha sikerülne is, cserébe kilószámra nyelné a hosszú szőrt. Ez pedig a belek elsalakosodásához, végül bélelzáródáshoz vezethet! Vagyis a cica szőrének nem csupán esztétikai, de egészségügyi okokból is rendszeres gondozásra van szüksége.

A kiscicákat ajánlott egy-két hetes koruktól fogva fésűhöz szoktatni. Nagy türelemmel, kedvesen végezzük ezt a kezdetben kényelmetlen műveletet, így a cica is nagyobb eséllyel tolerálja. Sőt, később nem csak hozzászokik, de meg is szereti! Ha a cica szőrének fésülése közben gubancba szaladunk, ne kezdjük el azonnal a tövétől fogva tépni. Először próbáljuk az ujjainkkal szétválasztani, majd egy ritka fogú fésűvel a szőrcsomó végétől kezdve bontogassuk óvatosan. Minél ritkábban fürdessük, akkor is csak speciális kímélő samponnal.

Fülei és szemei is rendszeres gondoskodást igényelnek. Ha a macska fülei egészségesek, elegendő egyszer egy héten enyhén benedvesített szivaccsal óvatosan kitörölgetni a fülkagyló látható részét. Ami a táplálkozást illeti, törekedjünk a változatos, kiegyensúlyozott, minőségi étrend kialakítására. Gondoskodjunk számára elegendő macskafűről, máshogyan ugyanis nem tud megszabadulni a mosakodás következtében gyomrában felgyülemlett szőrcsomóktól. A macskafű emellett megfelelő vitamin- és folsavforrást is biztosít a macskák számára. Tehát egy kifogástalan megjelenésű cicáért a gazdájának is meg kell dolgoznia! A titok a macska szőrének lelkiismeretes ápolásában, és a kellő gonddal összeállított étrendben rejlik. De ne feledkezzünk meg a macska fizikumáról sem!

 

Szöveg és fotó: Nagy Ferenc

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×