A kínai gyógyászat kétezer éves hagyományát hozták el

A kínai gyógyászat kétezer éves hagyományát hozták el

Az elmúlt nagyjából tíz évben vált Magyarországon is egyre ismertebbé és elismertebbé a kínaiak áltak kétezer éve gyakorolt akupunktúra.

Megyénkben csaknem negyedszázada gyógyít számos gyógyíthatatlannak vélt betegséget prof. dr. Feng Xiao Ping akupunktúrás szakorvos, aki március elején Győrben is rendelőt nyitott – az ősi keleti orvoslás szakértelmét hozta el városunkba is.

A kínaiak többsége ma is ösztönösen él, követik tradicionális elveiket, használják az idősebbek ősi tudását, praktikáit, óriási hangsúlyt fektetnek a betegségek megelőzésére és a természetes gyógyulásra. Az elegáns, Belvároshoz közeli, kínai stílusú rendelőben gyógyteával fogadják a betérő, egészséges, kiegyensúlyozott életre vágyó vendégeket.

A gyakori panaszok között szerepelnek például különböző fájdalmak, belgyógyászati, idegrendszeri, mozgásszervi betegségek, nőgyógyászati panaszok, illetve fogyókúrás nehézségek és alkohol-, nikotin-, kábítószer-függőség miatt is gyakran fordulnak az akupunktúrás szakorvoshoz.

Prof. dr. Feng Xiao Ping 1990-ben végezte el az alapképzést a Changchun Hagyományos Kínai Orvoslási Egyetemen, ahol Liu Guanjun híres kínai professzor mellett tanult akupunktúrát, majd 1993-ban átvette mesterdiplomáját. 1994-ben, magyaroszági meghívását követően, létrehozta saját kínai orvoslási klinikáját Mosonmagyaróváron.

Vallja, a folyamatos tanulás és orvosi technológia tökéletesítése mellett a betegek érdeke az elsődleges, melyet már számos gyógyíthatatlannak ismert betegség meggyógyításával bizonyítottak. Az akupunktúra és a moxibúció felkerült az UNESCO immateriális világörökségi listájára, Feng Xiao Ping pedig 2012-ben a reprezentatív örököse lett.

A doktornő a Hagyományos Kínai Orvoslás Magyarországi Egyesülete alelnökeként is tevékenykedik. A professzor magyarázata szerint, a hagyományos kínai orvoslás az életenergia felborulását tekinti az egészségügyi problémák okozójának. Az energia 14 csatornán, az úgynevezett meridiánokon keresztül áramlik, a hajszálvékony akupunktúrás tűk az ezeken keletkezett gátakat oldják fel a megfelelő pontok ingerlésével. Minden szervnek megvannak az akupunktúrás pontjai, a testen összesen 360 ilyen található. Ha pedig az egyik szervünk nem működik, felborul testünk egyensúlya, s egy idő után máshol is zavart okoz.

„Mi mindig a kiváltó okot keressük, majd azt szüntetjük meg, nem pedig a tüneteket nyomjuk el különféle gyógyszerekkel. A szervezet öngyógyító mechanizmusát indítjuk be” – mutat rá a kínai gyógyászat alapjára Feng Xiao Ping és a népbetegségnek számító gyomorégést hozza példának: gyakran például a máj nem megfelelő működése okozza a savtúltengést. A kezeléseket állapotfelmérés előzi meg: lefotózzák, majd a képen megvizsgálják a páciens nyelvét, és a csukló érintésével megállapítják a beteg pulzusának típusát, melyből 28-féle ismert.

A vér áramlásából pedig következtetni lehet a problémára. A diagnózis felállítását követően, kiválasztják a betegnek legmegfelelőbb kezelést: a rendelőben dolgozó négy szakember az akupunktúra, a moxa-terápia, a köpölyözés és a betegségmegelőző immunterápia specialistája. Feng Xiao Ping vezetésével mindannyian a jin és jang egyensúlyának megteremtésére törekednek a teljes, egészséges élet elérésének érdekében – természetesen, több ezer éves tapasztalatokat követve.

(x)

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×