A konyha rangja

A konyha rangja

Sok minden változik körülöttünk, ráadásul nagyon gyorsan. Ami fontos volna viszont, hogy az értékeinket ne engedjük elsodródni. Ilyen ez a régi, klasszikus recept, amit megőriztem és igyekszem továbbadni.

Nagyon régóta süti nagyanyám ezt a foszlós kalácsot, nem is tudom, van-e olyan alkalom, amihez ne volna tökéletes asztali dísz vagy egy asztali áldás tárgya. Amint lehetőségem nyílt rá kislány koromban, azonnal lemásoltam a sárga, vonalas receptfüzetéből és azóta én is ezt sütöm. Időigényes ugyan, de kalácsot sütni egy lélekemelő folyamat: várakozás, izgalom, munka, kreativitás és sok finom illat, ami mind belefér ebbe a 2-3 órába. A kalács nem csupán egy finomság a sok péksütemény közül, igazi rangot adott a háziasszonynak, ha elkészítette.

Több száz éve a kenyér különleges változataként tartották számon a parasztkonyhában, kemence alján sütötték nagy méretben, kovásszal, ráadásul kerek formában. Az 1900-as évek végétől kezdett az élesztő elterjedni, korábban pedig már rájöttek, hogy a zsiradék sokkal tovább tartja puhán, finoman a tésztaételeket, ezért zsírral gyúrták be és elkezdtek kisebb méretű finom pékárukat készíteni. Jóval később változott ez vajra, olajra, tejszínre. Ma már a fonott kalács fogalma a vajas, tejes, citromos illatú foszlós péksüteményt jelenti.

Az a hagyomány talán kevésbé változott napjainkig, hogy leginkább nagy ünnepeken kerül az asztalokra, mint például húsvétra. Sonkával, tojással vagy csupán lekvárral, benne a kakaós fonattal, talán nem is jelentheti semmi jobban az otthoni tűzhely melegét.


Bevásárlólista

75 dkg liszt (Nagymama süteményliszt vagy fehér tönköly)

10 dkg olvasztott vaj (82%)

600 ml tej

1 g só

2 csomag vaníliás cukor (Bourbon)

42 g friss élesztő

1 biocitrom reszelt héja

1 kk. kristálycukor

1 ek. holland kakaópor

+ 1 tojássárgája a lekenéshez

Elkészítés

1. Az élesztőt villával kikeverjük a kristálycukorral, majd felöntjük 1 dl langyos tejjel, 10 perc alatt, meleg helyen felfuttatjuk.

2. A lisztet egy tálba szitáljuk a sóval, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal. Mélyedést képezünk a közepén, ebbe öntjük az alaposan felfutott élesztőt, majd folyamatosan adagoljuk hozzá a langyos, 500 ml tejet. Könnyű, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk.

3. Negyed óra dagasztás után hozzáadjuk a szintén csupán langyos, olvasztott vajat és teljesen beledolgozzuk. 45 percig, duplán letakarva kelesztjük.

4. A tésztát ezután újra átgyúrjuk, 6 egyforma gombócra osztjuk (mérjük le), amiből két gombóc kakaós lesz. 1 ek. forró vízzel kikeverjük a kakaóport és beledolgozzuk a két gombócba. Enyhén lisztezett felületen kézzel kisodorjuk a fonásokat és két kalácsot fonunk 3-3 rúd tésztából.

5. Fontos: foszlós igazán akkor lesz, ha fonás közben minden áttételnél picit csavarunk a tésztán.

6. A kalácsokat már sütőpapírra téve, szintén duplán letakarva egy órán át kelesztjük. A sütőt 100 fokra melegítjük alul-felül sütési funkción. Lekenjük a tojássárgájával a kalács minden részét és betesszük sülni. 20 perc után megemeljük a hőfokot 190 fokra és még 30 percig sütjük.

Amennyiben mazsolát tennénk bele, előtte forrázzuk le a szemeket és az újradagasztásnál gyúrjuk a tésztához.

 

Tipp: Minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen, csak így lássunk hozzá a kelt tésztákhoz!


#SzarkaZsófi

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×