A kulturális rendezvények infrastrukturális hátterét fejlesztik Győrben

A kulturális rendezvények infrastrukturális hátterét fejlesztik Győrben

Egy újabb sikeres önkormányzati pályázat révén valósult meg az eszközbeszerzés, amely a város magas színvonalú kulturális és fesztiváléletét fejleszti tovább az „Egy város, ezer élmény – Kultúra” elnevezésű turisztikai termék keretében.

A projekt általános célja a térségbe látogató turisták számának, illetve az itt eltöltött időnek, az igénybe vett szolgáltatásoknak, végső soron a turisztika árbevételének a növelése. Közvetlen és kiemelt célkitűzése pedig Győr történelmi belvárosának kül- és beltéri kulturális és örökségi értékeinek, helyszíneinek hasznosítása magas színvonalú kulturális rendezvények, fesztiválok infrastrukturális hátterének fejlesztésével. Stratégiai célként fogalmazható meg hosszú távon, az idegenforgalmi mutatók javítása mellett, a lakosság komfortérzetének növelése, a lakóhelyhez való kötődés, a helyben maradás elősegítése. Cél továbbá, hogy egyrészt a rendezvények infrastrukturális hátterének fejlesztésével a rendezvények élvezeti értéke, színvonala, a vásárlók kiszolgálása jobb legyen, másrészt a városi rendezvények függetlenedni tudjanak a külső piaci szolgáltatóktól.

A projekt megvalósításával egy olyan turisztikai termék létrehozása a cél, amely egyediségével és magas színvonalával Győr kiemelkedő vonzerejévé válhat. A turisztikai termék neve: „Egy város, ezer élmény – Kultúra”. Győr turisztikai kínálatának zászlóshajó-fesztiváljai egy teljes naptári évet ölelnek fel – adventtől adventig –, egész éves kikapcsolódást nyújtanak a környékbeli lakosságnak, valamint a városba látogató hazai és külföldi turistáknak egyaránt. A turisztikai terméket az alábbi rendezvények alkotják: Advent Győrben - nyitórendezvény, Győri Tavaszi Fesztivál, Magyar Táncfesztivál, Szent László Napok, Győri Legendák Napja, Barokk Esküvő, Győri Könyvszalon, Magyar Hagyományok Fesztiválja - Győri Pálinkafesztivál, Győri Bornapok, Bor-, Borlovag és Gasztronómiai Fesztivál, Győrkőcfesztivál, Barokk Bál.

Mindegyik rendezvény rendkívül látogatott, a fesztiválok és koncertek már nem csak a győrieket mozgatják meg, hanem a régió más településeiről, valamint Ausztriából és főként a szomszédos Szlovákiából is egyre több látogatót csábítanak a városba. Az elmúlt években egyre jobban előtérbe kerültek a kulturális hagyományokra és a városi legendákra épülő rendezvények.

A színvonalas kínálat fenntartásához elengedhetetlen volt, hogy a rendezvények infrastrukturális és szervezeti háttere rendelkezésre álljon, ezzel Győrhöz méltó, magas minőséget biztosítson a látogatóknak. A rendezvények infrastrukturális hátterének fejlesztése érdekében olyan rendezvénytechnikai eszközök beszerzése volt a cél, melyek a kulturális és örökségi rendezvények lebonyolításához szükségesek és azok színvonalát emeli. A saját eszközök biztosítása a költséghatékonysághoz is hozzájárul.

A projekt keretében a következő eszközök beszerzése történt meg:

Színpadtechnika: A mobil színpadeszközök nagy előnye, hogy igény szerint szállíthatók és összeállíthatók, emellett alakjuk és méretük tág határok között változtatható. Nemcsak szabadtéri rendezvényekre vehetők igénybe, beltéren is összeszerelhetők. A mobil színpadok univerzálisak, időjárástól függetlenül lehet őket használni, ezzel is biztosítva a kulturális programok minőségét. A pályázat keretében megvásárolt 240 négyzetméteres színpad 2 négyzetméteres elemekből áll.

Hangtechnika: Egy olyan hangrendszer került beszerzésre, mely – a kiváló hangminőség mellett – moduláris felépítésének köszönhetően a rendezvény méretétől függetlenül használható. A Meyer Sound világszínvonalú hangrendszerének köszönhetően nagy dinamikatartományú, torzításmentes hangélményt biztosít. A több elemből álló Line-array rendszerek, monitor hangfalak, szubsugárzók és mikrofonok mind a kiváló hangminőséghez járulnak hozzá.

Fénytechnika: A nagyszabású szabadtéri rendezvényeken, bár természetesen a hangzásra helyeződik a hangsúly, a lenyűgöző fénytechnika is egyre inkább nélkülözhetetlen. Az Avolites Arena fényvezérlő pult a legmodernebb technológiákat felsorakoztatva áll a felhasználó rendelkezésére. A 40 külön vezérelhető csatornájú fényvezérlő használatát nagyban megkönnyíti a modern 15,6”-os színes érintőkijelző. A legújabb fejlesztésű optikai kimeneteknek köszönhetően nagy távolságokban lévő eszközök vezérlése is lehetséges jelveszteség nélkül. A fényvezérlő pult szolgáltatások széles skáláját kínálja, beleértve a kézi irányítást, a memóriavezérelt működést, valamint számos további funkciót a rendszeralapú munkához.

Vizuáltechnika: A modern rendezvények része a projektoros kivetítés, LED fal, fényfestés, épületfestés. A korszerű vizuáltechnika segítségével közérthetően, egyszerűen és maradandó módon emlékeztethetők a rendezvény résztvevői a publikálni kívánt célokra, mondanivalókra. A korszerű LED technológiával működő megjelenítők erős napfény és egyéb fényviszonyok mellett is gond nélkül alkalmazhatók kiváló képminőség mellett. A pályázatból 0,5 négyzetméteres LED modulokból felépíthető 100 négyzetméteres, kültéri LED falat szereztünk be.

Mobil lelátók: A mobil lelátó szét-, és összeszerelés nélkül, könnyen-, gyorsan és manuálisan mozgatható, mozgó elemeket nem tartalmaz, üzemeltetése különösebb szakértelmet nem igényel. Szabadtéri és zárt helyiségekben tartott rendezvények kiszolgálására egyaránt alkalmas, gazdaságosan szállítható, gyorsan összeállítható. Az ideiglenes telepítésű tribünök kétféle méretben kerültek beszerzésre, egy 444 férőhelyes a közepes méretű, egy 720 férőhelyes pedig a nagyobb méretű rendezvényekhez.

A projektben létrehozott turisztikai termék a fenntartási időszakban, valamint azon túl is újabb kulturális fesztivállal és programmal bővíthető, mely témájában illeszkedik a meglévőkhöz, a középpontban a hagyományok, a kultúra, a magyar nemzet öröksége áll.

A projekt keretében jelentős marketingtevékenység is megvalósul. Az eszközök üzemeltetését a Győr Projekt Kft.látja el.

A Kulturális rendezvények infrastrukturális hátterének fejlesztése Győrben című, TOP-6.1.4-15-GY1-2016-00001 azonosítószámú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásban valósul meg. A projekt kedvezményezettje Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata - a projekt konzorciumban valósul meg, konzorciumi partner: Győr Projekt Kft. A támogatás összege: 1.499.500.000,- Ft, a megvalósításának tervezett időpontja 2017. 01. 02. – 2018. 12. 31.

illusztráció: Marcali Gábor

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×