A kutyák „keresztes” lovagja

A kutyák „keresztes” lovagja

Ha valaki egy tudományos cikkre számít, ki kell ábrándítsam. A terrierek TT /tüneményes terrier/ coupéjáról, a Jack Russell terrierről lesz szó.

Mégis van némi valóságalapja a sejtelmes címnek: a fajta megálmodója ugyanis egy angol plébános, Jack Russell tiszteletes. A XVIII. század végén született lelkész alapító tagja volt a Kennel Clubnak (1873), és arról vált híressé, hogy a foxterrierből és néhány angol terrier fajtából egy új, marcona külsejű, akkor még kifejezetten durva megjelenésű vadászkutyát keltett életre, amely roppant népszerű volt a vadászatokon, a lovardákban, majorságokban. Ezek az apró kutyák szenvedélyesen vetették bele magukat, mellőzve minden finomságot, a földalatti harcba, vaddisznóhajtásba, bármibe, amihez jó adag vakmerőség is kellett a kitartáson kívül.

 

 

A mai, modern Jack Russell még mindig őrzi elődei agresszivitását, átlagon felüli vitalitását (különösen a kan egyedek), de már sokkal finomabb formában. Vonásai kifinomultabbak, lénye barátságosabb lett a tudatos tenyésztői munka eredményeképpen. Érdekesség, hogy végső formájának megálmodója második hazája, Ausztrália lett. Innen indult aztán világhódító útjára a rövid és hosszú lábú formában tenyésztett Jack és Parson Jack Russell terrier.

 

 

Létezik sima és drótszőrű változatban is. Mint minden terrierhez, a Jack Russellhez is mindenekelőtt rengeteg türelem szükségeltetik. Rendkívül konok, minden eszközt megragad, ha saját akaratát érvényesíteni akarja. Ezért a türelem mellett nagyon fontos a következetesség, mellyel soha, egyetlen pillanatra sem hagyhatunk fel. Ellenkező esetben a kis bájos állatka egyből észreveszi megingásunkat, és átveszi az irányítást. Ma már kiváló munka- és kiállítási kutyaként találkozhatunk velük, az irántuk való érdeklődés töretlen, sorra szerzik elfogult híveiket kutyás körökben.

 

Szöveg: Nagy Ferenc és Csiba Zsolt

Fotó: Nagy Ferenc

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×