A láthatatlan építőmérnökök

A láthatatlan építőmérnökök

Az „Építőmérnökök Éve" alkalmából Győrben a Megyeháza téren az egyes építőmérnöki szakterületek legkiválóbb alkotásait bemutató plakátkiállítás nyílt hétfőn.

Az építőmérnöki tevékenység értékeit és eredményeit kívánja bemutatni a plakátkiállítással a 200 éves fennállását ünneplő szakma. Egyúttal szeretné a pályaválasztás előtt álló fiatalok figyelmét ráirányítani az építőipari szakmákra.

 

A kiállítás megnyitóján Bartal György, a Győr-Moson-Sopron Megyei Mérnöki Kamara elnöke hangsúlyozta, fontos hogy megismertessék az építőmérnökök munkáját a nagyközönséggel, hiszen miden építkezésben benne van az építőmérnökök tevékenysége, munkája. „Nélkülük nem megy előrébb a világ” – fogalmazott az elnök.

Dr. Dóka Ottó,  a Széchenyi István egyetem kutatási infrastruktúráért felelős rektorhelyettese arról tájékoztatott, hogy jelenleg az építőmérnök képzésben van alapképzés, mesterképzés és doktorképzés is a győri egyetemen. Az alap és mesterképzésen 500-an tanulják a szakmát, a doktori iskolában pedig eddig 27-én szereztek mesterfokozatot. A felsőoktatás építőmérnöki képzésére egyre kevesebben jelentkeznek, ezzel összefüggésben a gyakorlatban építőmérnöki kapacitáshiány van. Ezen a kiállításon olyan építmények plakátjai is láthatók, melyek a győri egyetemen végzett szakemberek munkáját dicsérik.

Bartal György, Radnóti Ákos,Dr. Dóka Ottó, Szántó László a megnyitón


Radnóti Ákos alpolgármester köszöntőjében kiemelte, városunk fejlődése érdekében is nagy szükség van a jól képzett építőipari szakemberekre, hiszem jelenleg is, és a jövőben is, számos építkezéshez, beruházáshoz, felújításhoz elengedhetetlen a tudásuk, szakértelmük. Fontos lenne az is, hogy az építőiparral szemben kialakult negatív közvélemény pozitívvá válljon, a jól képzett szakemberek álltal - emelte ki a politikus.

Szántó László, a Magyar Mérnöki Kamara Tartószerkezeti Tagozatának elnöke elmondta, a programsorozat az építőmérnökség hivatalos kamarába tömörülésének 200 éves fennállását ünnepli, amely Angliából indult. Ez a szakma azonban nem kétszáz éves, hanem végig kíséri az emberi civilizáció fejlődését. Az építőmérnökök szinte láthatatlanok, összekeverik őket az építészekkel - mutatott rá Szántó László.

 

 

Az építőmérnökség iránt az utóbbi időben drasztikusan visszaesett az érdeklődés, ezért is fontos ez a köztéri tárlat, hogy a fiatalok számára vonzóvá tegyék az építőipar és az építőmérnöki tevékenységet, életpályamodellt mutassanak számukra.

A szabadtéri tárlat egy héten át várja a nézelődőket.

 

Földvári Gabriella

fotó: O. Jakócs Péter

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×