Átadták a Szent László-díjakat

Átadták a Szent László-díjakat

Ünnepi díszközgyűlés, koszorúzás, püspöki szentmise és ünnepi körmenet a Szent László Nap programjai között. Munkatársunkat is díjazták.

„Nem csak daliás és eszes, de erényes is volt, akit oltalmazóként, ebből adódóan igazi lovagkirályként tisztelünk” – fogalmazott a városi díszközgyűlésen Borkai Zsolt. Hozzátette, Szent László tisztelete áthatja mindennapjainkat, kultúránk része, lokálpatriotizmusunk egyik fontos eleme. A polgármester arról is beszélt, hogy ezen a napon az emlékezés mellett olyan személyeket díjaz a város, akik Győrért tevékenykednek, a győri közösségért alkotnak, felelősséget vállalnak embertársaik iránt. „Nekik a díjjal köszönjük meg mindezt, de tudnunk kell, hogy egy olyan városban élünk, ahol szerencsére rajtuk kívül is sokan vannak, akik igazi lokálpatrióták, és nem restek Győrt szolgálni.” Végezetül beszédében arra is felhívta a figyelmet, hogy a hagyományos értékek tisztelete és továbbörökítése az utókornak közös felelősségünk.

 

Szent László tisztelete áthatja mindennapjainkat, kultúránk része

(Fotó: O. Jakócs Péter)

 

Borkai Zsolt polgármester Szent László-érmet adott át Barabás László festőművésznek festészeti-grafikai munkássága és Győr művészeti életében betöltött közösségformáló tevékenységéért, míg Nagy István fényképészmester a város múltját és jelenét bemutató munkásságáért vehette át az elismerést. Szent László díjat kapott Szalóky János OSB plébános is közösségformáló és karitatív tevékenysége elismeréseként, míg munkatársunk, Zombai-Kovács Ákos televíziós főszerkesztő a győriek hiteles tájékoztatása érdekében végzett több évtizedes szerkesztő-tudósító munkája elismeréseként vehette át a díjat.

 

Zombai-Kovács Ákost, a Győr+ Televízió főszerkesztőjét is díjazták

(Fotó: O. Jakócs Péter)

 

Munkatársunkat a díjjal kapcsolatos érzéseiről kérdeztük: „23 éve vagyok a pályán, és közben értek szakmai elismerések, de a 2019-es év különleges a számomra. Március 15-én Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elismerő oklevelét vehettem át, most pedig Győr városa ismerte el a munkámat a Szent László Éremmel. Tudomásom szerint még egyiket sem kapta meg médiamunkás, de az üzenete számomra egyértelmű: következhet újabb 23 év kemény munka.” Zombai-Kovács Ákos lapunknak azt is elmondta, hogy az elmúlt több mint két évtized alatt még soha nem dolgozott jobb csapatban, mint a Győr+ Televízióban. „Talán ennek a csapatszellemnek köszönhető, hogy miénk a negyedik legnézettebb helyi híradó az országban!”

 

A hagyományos ünnepi körmenet sem maradt el

(Fotó: Győre Márk)

 

Az ünnepi műsorban Molnár Ágnes, a Győri Nemzeti Színház színművésze és Stummer Márton gitárművész közreműködött. A Szent László Nap a Lovagkirály szobrának megkoszorúzásával folytatódott a Káptalandombon, este hattól pedig püspöki szentmise kezdődött a Bazilikában, amit a hagyományos ünnepi körmenet követ, Szent László hermájának hordozásával.

Péntektől vasárnapig az Aranypartra várják a kicsiket és nagyokat a Szent László Napokra, vagyis egy lovagkori időutazásra.

 

Szerző: Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter, Győre Márk

Csatolt galéria: A Lovagkirály emlékezete és követői
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×