A madárpók nem háziállat!

A madárpók nem háziállat!

Viperát, skorpiót és madárpókokat tartott lakásán az a kispesti férfi, akit természetkárosítás bűncselekményének elkövetésével gyanúsítottak meg. Győrben és a megyében is többen laknak együtt hasonló állatokkal, bár kevesen beszélnek róla.

Sokan irtóznak a madárpókoktól vagy más különleges állatoktól, mások viszont együtt is alszanak velük. A már 380 millió éve létező madárpókok harapása nem halálos az emberre, csípése azonban több hetes lázas izomgörcsöt okoz.

A Földön 30 ezer, Európában pedig 1300 honos pókfajt tartanak számon. A terraristák közreműködésével több madárpók-faj menekült már meg a kipusztulástól, s szinte már minden élőhelyet benépesítettek. Ott laknak a réteken, a patakok és állóvizek nedves partjain vagy a tengerparti száraz homokdűnékben, tarka virágokon.

Valamennyi pók ragadozó állat, főleg rovarokkal és kisebb emlősökkel táplálkoznak. Az állatkák csapdát állítanak, fedezékben lesnek a zsákmányra, vadásznak, sőt póktársait is képesek megtámadni a hálóikban.

Általánosságban kevés fajhoz kell engedély, ahhoz sem azért, mert veszélyes. Az Európai Unión kívül létező mindegyik fajtához kell származási engedély, ami igazolja, hogy nem vadonban fogták be az állatot.

Ha azonban veszélyes állatnak minősülő házi kedvencet szeretnénk tartani, erről minden esetben értesíteni kell a lakóhelyünkön illetékes jegyzőt, aki külön megvizsgálja, hogy az állat nem jelent-e veszélyt a tartóra és környezetére. A jegyző nem csupán a felmerülő veszélyeket mérlegeli, hanem az állat körülményeit is vizsgálja. Ugyanis a veszélyes állatok tartására vonatkozó jogszabály kötelezi a gazdit az állat eredeti élőhelyéhez hasonló környezet kialakítására. Amennyiben ezt nem tudjuk felmutatni, nem kapunk engedélyt a tartására. Nem érdemes kibúvókat keresni, hiszen saját magunk és állatunk biztonságát a jogszabály betartása is biztosítja. – figyelmeztet a hotdog.hu

A 24 éves Nagy Tamás már egy éve foglalkozik madárpókokkal.

- Különlegessége miatt tartok már több, mint harmincat otthon. Bár anyukám nincs oda érte, a barátok szívesen megnézik. Előfordult már, hogy kergettük a szobámban, mert mikor kivettük, elszökött a kezemből. A madárpókok tartásában az is jó, hogy nem kell velük sokat foglalkozni, anyagilag is megfizethető. Betekinthetek egy érdekes állat életébe akár 20-30 évig is. Nem utolsó szempont, hogy a szobám is dekoratív lett a terráriumtól. Szívesen gondoskodok róluk.

Vannak azonban, akik Tamással ellentétben, irtóznak a madárpókoktól vagy a hüllőktől. A pókiszony, a többi fóbiához hasonlóan beteges félelem és iszony valamitől, amely nem is feltétlenül van jelen a fóbiás személy környezetében. A betegek sokszor attól rettegnek, hogy milyen reakciót vált majd ki belőle, ha meglát egy pókot. A fóbiákhoz gyakran társulnak pánik rosszullétek. A beteg súlyos szorongásos rosszullétet él át halálfélelemmel, szívdobogásérzéssel, fulladással. Előfordul, hogy a beteg ilyenkor menekülőre fogja.

Ilyen jellegű szorongásos problémáknál a klasszikus pszichoterápiás kezelési módszerekkel szemben általában hatékonyabbak a viselkedésterápiás eljárások. Ezeknek az az előnye, hogy mivel a páciens a fóbia tárgyával való találkozástól retteg, valamilyen módon létrehozzák ezt a találkozást, azonban a terapeuta jelen van, és képes beavatkozni. – olvasható a National Geographic honlapján.

Pedig a madárpókok harapása nem halálos az emberre, de csípése esetén izomgörcsök lépnek fel. Ha ki akarjuk venni őket a terráriumból, akkor mindig használjunk csipeszt a puszta kéz helyett.

A skorpiókkal foglalkozó szakemberek pedig arra figyelmeztetnek: ha a legálisan beszerzett és tartott skorpió van a birtokunkban, soha, semmilyen körülmények között ne pórbáljuk kézzel kivenni a helyéről.

 

Kovács Veronika

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×