A magas rosttartalmú étrend csökkentheti a cukorbetegség kockázatát

A magas rosttartalmú étrend csökkentheti a cukorbetegség kockázatát

A magas rosttartalmú étrend kulcsfontosságú szerepet játszhat a cukorbetegség kockázatának csökkentésében - állítják ausztrál kutatók.

 

A melbourne-i Monash Egyetem kutatóinak a világon elsőként sikerült kimutatniuk, hogy az erjeszthető rostban gazdag étrend megakadályozza az 1-es típusú cukorbetegség kialakulását egereknél.

A rostban gazdag étrendnek hála megnő a gyomorban azoknak a baktériumoknak az aránya, amelyek az immunrendszer egészségének megőrzésében kulcsfontosságú szerepet játszó rövid láncú zsírsavakat képesek a rostokból előállítani.

A vizsgálatot vezető Charles Mackay szerint a metabolitok - az anyagcserében részt vevő, vagy annak folyamán keletkező anyagok - gyulladásgátló hatással bírnak és a kutatók által vizsgált minden jelentős betegség, úgymint a szív- és érrendszeri betegségek, ételallergiák, gyulladásos bélbetegségek és asztma esetében elképesztő munkát végeznek.

Mackay olyan egereken tesztelte az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO) által kifejlesztett anyagot, amelyeknél már kialakult a cukorbetegség.

Fotó: Nepbetegsegek.hu

MTI

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×