A MOB-elnök bajsza, titokzatos tippjei, s a sportolók babonái - ötkarikás játékok

A MOB-elnök bajsza, titokzatos tippjei, s a sportolók babonái  - ötkarikás játékok

Ötkarikás sorozatot kezd a gyorplusz. hu. Megszólalnak a Londonba kikerült legismertebb sportolók, összevetjük az olimpiák hangulatát, látványelemeit, lesz vetélkedő és más meglepetéssel is készülünk. Sorozatunk nyitó interjújában Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szólal meg. Kiderül belőle, miért növesztett bajszot a szöuli olimpiára, milyennek látja a mostani magyar formaruhát, s miért éppen fordítottja a sportolói pálya a polgármesterének.

Tudja, hogy sokan szurkolnak az ön boldogságért?

 

Tudom, ugyanis azt mondtam az olimpiai részt vevők villásreggelijén, hogy három aranyra számítok, ha több lesz, boldog leszek. Gondolom nem csak nekem, hanem ez egy országnak lesz közös boldogsága.

Elmondja, hogy kitől számít aranyra?

 

Nem.

Miért?

 

Először is, mert senkinek a vállára nem akarok plusz terheket rakni. Másodszor pedig, nem szeretném, ha bárki azt hinné, nem bízom benne. A sportban az is szép, hogy váratlanul is érhet el valaki nagy sikert, ha előzőleg megdolgozott érte.

A gyorplusz. hu elindít egy játékot, közismert személyiségeket kérünk arra, hogy egy lezárt borítékban tippelje meg a majdani eredményeinket. Abban részt vesz?

 

Ha megkérnek rá, szívesen.

Elnök úr, mikor utazik ki az olimpiára?

 

Két nappal a megnyitó előtt, akkor lesz ugyanis a magyar csapat ünnepélyes zászlófelvonása.

Mikor járt utoljára Londonban, az idei nyári olimpia helyszínén?

 

Tavaly. Ütem szerint folyt a munka, az állandó stadionok mellett sok mobil létesítményt is emelnek. A munkatársaim természetesen azóta is jártak kinn, sok dolguk van az előkészületekkel.

Hány magyar sportoló juthat ki Londonba?

 

Beszélgetésünk idején 107 sportoló szerzett kvótát, remélem, ez a szám 130-ra emelkedik. Nagyon szurkolok azért, hogy kijusson a női vízilabda válogatott, de az egyéni versenyzőket is nagyon szeretném Londonban látni.

Kit visznek még magukkal: szakácsot, orvost, pszichológust?

 

Szakácsot nem, hiszen az olimpiai faluban az európai, az amerikai, az ázsiai ízek mind megtalálhatók. Orvos és pszichológus jön velünk. Egyébként a kijutott, kvótát szerzett sportolók számának arányában lehet akkreditálni a küldöttség többi tagját.

Milyennek találja az olimpiai résztvevők ruháit?

 

MTI-Fotó

 

A magyaros motívom jelzi, hogy kik vagyunk, honnan érkeztünk, ugyanakkor fiatalos, sportos, olyan, amelyet valószínűleg nem csupán a megnyitón viselnek a sportolók.

Ön 1988-ban olimpiát nyert. Hogyan emlékszik az akkori hangulatra, az olimpiai falura?

 

Furcsa, de szinte sehogy. Amikor az olimpiát követően Szöulban jártam, nem ismertem fel a sportcsarnokot, ahol az aranyat a nyakamba akasztották. A verseny és előkészületei hangulatában az ember nem tud foglalkozni a környezetével. Ilyenkor az a legjobb, ha az edzőjével, a szövetségi kapitánnyal tölti az idejét, edz, koncentrál. Amennyire lehet, nem szabad kizökkenteni az otthoni előkészületek menetéből

Mennyire babonásak a sportolók?

 

Általában azok. Én minden verseny előtt hat héttel elkezdtem növeszteni a bajuszomat, utána meg mindig levágtam. Így történt ez a szöuli olimpián is. Ezen kívül mindenféle dolgot kitaláltam. Feküdtem az ágyon délelőtt tíz előtt öt perccel, s azt mondtam magamban: ha tízig senki nem keres, nem kopog rám, akkor biztosan jól sikerül a gyakorlat.

És ha valaki bekopogott?

 

Akkor újabb öt perccel kitoltam az időt.

Elnök úr, nyugtasson meg bennünket, ugye idén nem lesz magyar doppingbotrány?

 

Amit lehet, azt megtettünk annak érdekében, hogy ne forduljon elő. Minden sportolónak, sportvezetőnek többször elmondtuk, hogy csak a tisztességes úton eléret eredmény elfogadható. Szerezhetünk mi akárhány aranyat, ha valakit elér a doppingolás gyanúja, az egész csapatot, s az országot árnyékolja be. Folyamatosak az ellenőrzések, az olimpiáig még mindenki átesik két vizsgálaton. A szöuli olimpián emlékezetes volt Ben Johnson esete, sajnos akkor egy magyar ezüstérmes súlyemelő is fennakadt a rostán.

Mennyire megalázóak a doppingvizsgálatok?

 

Elkerülhetetlenek. Nem kellemes bemenni egy tükörszobába, ahol idegenek gyanakodva figyelik, hogy ki, hogyan pisil.

Mekkora esemény volt akkor egy olimpiai győzelem?

 

Két olimpia után a szöuli volt az első, amelyik nem volt csonka. Ennek megfelelően hatalmas érdeklődés és elismerés fogadta a sikerünket. A Budapest Sportcsarnokban szinte szétszedték a hazaérkező delegációt, gyakorlatilag kergettek bennünket a szeretetükkel. Olyan volt, mint amikor a Beatles együttest ünnepelték a Sárga tengeralattjáró című filmből.

Nehéz megélni a sikert?

 

Könnyebb, mint a kudarcot, bár az elején nagyon fájó kudarc a végén több energiát, talpraálló bátorságot hoz ki az emberből. Úgy gondolom, én tudtam viselni a sikert, nagyon örültem neki, boldog voltam tőle, de tudtam, hogy nem áll meg a világ az élet más területén is bizonyítani kell.

Mennyire hasonlítható a mostani közéleti, képviselői, polgármesteri munkája a sporthoz

 

 

A fordítottja annak. A sportban előbb megküzd az ember a sikerért, aztán győz. A politikában előbb nyer, utána kell küzdeni. Mindegyik szép a maga módján, a közélet hálátlanabb, de nem panaszként mondom, ennek is elfogadtam a játékszabályait.

Mi a titka annak, hogy az olimpia még egyetemes örömet, közös sikerélményt képes megteremteni?

 

A szellemisége. Benne van egymás elfogadása, a béke, a tisztességes mérkőzés, a tehetség, a tudás, a felkészültség diadala.

Ön most mit sportol?

 

Eddig szobabicikliztem, de unalmas, nem jó. Most országúti kerékpározásba fogok, télen pedig síelek.

Elnök úr, a gyorplusz. hu most elinduló sorozata mennyire szolgálhatja az olimpiai eszmét?

 

A média nélkül ez a gondolat nem létezik. Örülök minden színes, érdekes kezdeményezésnek. A gyorplusz.hu sorozata ilyennek ígérkezik. Kíváncsian várom és sok sikert kívánok hozzá.

gyorplusz.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×