A modern városok között is élen jár Győr

A modern városok között is élen jár Győr

Kétnapos konferenciát tartott Veszprémben a Megyei Jogú Városok Szövetsége. A csütörtökön kezdődött találkozón Borkai Zsolt polgármester vezetésével Győr is képviseltette magát.

A többnyire hazai forrásból megvalósuló, összességében 3500 milliárd forintot kitevő, Modern Városok Program a valaha volt legnagyobb vidékfejlesztési elképzelés – többek között ezt is megtudhatták azon városok és települések képviselői, akik részt vettek a Megyei Jogú Városok Szövetségének konferenciáján Veszprémben. Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli minisztere a csütörtöki nyitónapon úgy fogalmazott, hogy a projektek segítségével régi, eddig be nem váltott ígéretek valósulnak meg, erősítve ezáltal a városok öntudatát. „A megyei jogú városokban összesen 2 millióan laknak, a települések vonzáskörzetében 1 millió ember él, a tágabb régiókban pedig további 6 millió, akiknek a mindennapjait befolyásolják majd a program nyomán megvalósuló fejlesztések” - hangsúlyozta a miniszter, majd hozzátette, hogy a beruházások kivétel nélkül az adott városban élők igényeit tükrözik.

Természetesen Győr is jelen volt a találkozón, városunkat Borkai Zsolt polgármester és Radnóti Ákos képviselte. Az alpolgármester a helyszínről adott interjút a Győr Plusznak. „Nagy örömünkre szolgált, hogy a nyitónapra Orbán Viktor is ellátogatott. A miniszterelnök beszédében a megyei jogú városok meglétének fontosságát hangsúlyozta. Elmondta, hogy számít ezekre a városokra, így természetesen Győrre is, a program keretében ugyanis sosem látott fejlesztési folyamatok indultak meg. A tavaly elfogadott győri program előkészítése már zajlik, sőt a város már pénzügyi forrásokat is kapott ehhez. Ahogy most a veszprémi rendezvényen Orbán Viktor is kiemelte: a megyei jogú városok hazánk életében fontos szerepet töltenek be, például azért, mert jelentős lakosságszámot képviselnek, jó színvonalú megyei jogú városok nélkül pedig nincs előremenetele az országnak sem” - árulta el Radnóti Ákos, aki Orbán Viktor szavait idézve hangsúlyozta, hogy az ország közelít a cél felé, miszerint 2020-ra nagyon sok európai országhoz hasonló színvonalon tudjunk élni, a fejlesztések által pedig fel tudjunk zárkózni.

Mint kiderült, a miniszterelnöki beszámoló után a jelenlévők számos napirendi pontot tárgyaltak, melyek Győrt is érintették. „Egyebek mellett szóba került az Európa Kulturális Fővárosával kapcsolatos projekt is, e tekintetben a kultúráért felelős államtitkárságtól kaptunk részletes tájékoztatást. Az első nap zárásként Kósa Lajos tartott eligazítást az önkormányzatok képviselőinek, hiszen a Modern Városok Program egy rendkívüli fejlesztés ma hazánkban. Több ezer milliárd forint hasznosul a projektek által, Győr ebben is nagyon jól áll” - nyilatkozta a Győr Plusznak Radnóti Ákos. Az alpolgármester külön említést tett a Győr számára ugyancsak kiemelten fontos Digitális Jólét programról is, melyre már inkább csak az Okos Város jelzőt használjuk. Az alpolgármester szerint egy digitális fejlesztés a város minden lakosát tudja érinteni, a veszprémi konferencián pedig Deutsch Tamás miniszteri biztos vezetésével ez ügyben is történtek egyeztetések.

Pénteken az úgynevezett TOP-os, azaz Terület- és Településfejlesztési Operatív Programok felhasználási lehetőségeiről is részletes tájékoztatást kaptak a városok képviselői. A nap zárásaként Navracsics Tibor az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős tagjának beszámolóját hallgathatták a megjelentek, fókuszálva a 2018-as esztendőre, mely a Kulturális Örökség Európa Éve.

„A városvezetői találkozók rendkívül hasznosak, hiszen számos információt kamatoztatni tudunk a későbbi munkánk során. Úgy gondolom Győr egyébként is élen jár a megyei jogú városok között, reményeink szerint ezt a meghatározó szerepet a későbbiekben is be tudjuk tölteni” - zárta nyilatkozatát Radnóti Ákos.

 

Hogy a Modern Városok Program keretében milyen beruházások valósulnak meg Győrben, arról a Győr Plusz egy korábbi cikkében olvashatnak az érdeklődők.

 

 

P. Csapucha Adrienn
fotó: Marcali Gábor

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×