A Munkácsy utca másik oldala

A Munkácsy utca másik oldala

Rövid, de fontos utcát neveztek el Győrben korának ünnepelt festőjéről, Munkácsy Mihályról.

Ennek a viszonylag széles belvárosi utcának a Petőfi-hidat összekötő körforgalmával esett meg öt éve az a természeti csúfság, hogy az árvíz következtében hirtelen beszakadt. Akkora gödör keletkezett rajta, hogy a felszínén autózó öttagú család éppen belepottyant volna, ha nem viszi át őket a nyíláson a lendület.

A körforgalom vízelvezető hálózatának cseréje, infrastruktúrájának korszerűsítése okozott némi fennakadást, bosszúságot az autósoknak öt évvel ezelőtt. Csak ekkor derült ki igazán, milyen kiemelkedő szerepe van a körforgalomnak a város közlekedési vérkeringésének a fenntartásában.

Most a Munkácsy utcán sétáltunk végig, délelőtt középiskolások futottak ott, napi tornaórájuk térben kiterjesztett részeként. A Szent István úttal határos saroképületben, mely korábban az „egypárt” háza volt, most nem politikai propagandát hirdetnek, hanem igazságot – pontosabban jogot, hiszen ez a két fogalom nem minden esetben fedi egymást –, mert beköltözött oda a Győri Járásbíróság. A mostani Radnóti Miklós Általános Iskola melletti telket, még az első világháború előtt, az Állami Polgári Fiúiskola szerette volna megszerezni. A gyoriszalon.hu oldalán meg is találtuk azt a levelet, amit az intézmény gondnoksága írt a vallás- és közoktatásügyi miniszternek 1911-ben. Ebben úgy fogalmaznak: az „állami polg. fiúiskola jelenlegi épülete és telke az iskola fejlődésére való tekintettel szűknek bizonyul. Tisztelettel felkérem tehát a közönséget, hogy szíveskedjék az áll. polgári fiúiskola mellett a Munkácsy utca és az Árpád út sarkán lévő városi telket ingyen az iskola céljaira átengedni.” A Radnóti-iskola történetébe és a telek sorsának alakulásába most nem mélyedünk el, csak jelezzük az utca iskolai fontosságának a szerepét is a város oktatási életében.

Ebben az utcában, annak is a körforgalom-közeli végén, áll még egy olyan épület, melyben ugyancsak fontos szervezet működik: a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Innen indulnak embert és vagyont menteni a tűzoltók, a katasztrófavédők, akiket szinte mindenre használni lehet. Védenek a tűztől, víztől, a szélvihartól és az ömlő esőtől, az útra baleset következtében kiborult vegyi anyagoktól, szétfeszítik az autóroncsokat, hogy hozzáférjenek a sérültekhez, de mentettek már állatokat is.

Tele vannak történetekkel. Egyikük meséli, valamikor ellopták a strandon az egyik fürdőző gatyáját az öltözőből, benne volt a lakáskulcsa is. Egy panelház felső emeletén lakott, kosaras daruval emelték föl az erkélyre, hogy ott, a nyitott ajtón át bejusson a lakásba, ahol a tartalék kulcsait is tartotta. A bejárati ajtót nem sokkal korábban cseréltette le, méregdrágán és bombabiztosan.

A katasztrófavédelem Munkácsy utcai épületébe a legutóbbi nagy árvíz idején – amikor a közeli Győrújfalu lakóit átmenetileg ki is kellett telepíteni –, költözött be pár napra Orbán Viktor, aki személyesen, a helyszínen irányította, ellenőrizte az árvízvédelmet, természetesen profi szakemberek tanácsai alapján és közreműködésével. A miniszterelnök reggelente sajtótájékoztatót tartott az udvaron, aztán gumicsizmában járta a gátakat.

Az utcában régebbi polgári házak is állnak, sok az ügyvédi iroda, a boltok, vendéglők, ronda kifejezéssel a kereskedelmi és vendéglátó egységek nem igazán bizonyultak sikeresnek. Pedig volt itt jó vendéglő, Matusz Balázs például először itt főzött a nagyközönségnek a Pieróban. Rövid ideig valamelyik pincében horrorházat is berendeztek, de hamar megbukott, itt valamiért nem szerettek félni az emberek, pedig a rettegésre könyv- és filmipart lehetett építeni a világon. Most biztató igénnyel van itt fodrászat, orvosi rendelő, Hatos Hajnalka bővülő nyelviskolájának is épületrésze.

Az utca kellően széles, mindkét oldala jól parkolható. A házak előtt – legalábbis az egyik oldalon – fák állnak. Az előkertekre mindig nagy gondot fordítottak errefelé, az egyik oldalon. A már említett fiúiskolai telekcsere kapcsán a város döntéshozó testülete már előre kikötötte: mielőtt a közgyűlés a telek átengedéséről érdemben tárgyalna s döntene, „feliratban arra kéri a vallás- és közoktatásügyi m. kir. miniszter urat, hogy a Munkácsy utca nyugati oldalán lévő házsor 6 méter előkertek meghagyásával épült, már most kijelenti a közgyűlés, hogy szépészeti szempontokból az utca másik oldalán is ily mértékű előkertek fennhagyását, illetve kiképzését kiköti.”

Ahogy most nézzük az utca „másik oldalát”, 1911-ben nem feltétlenül a város akarata érvényesült.

 

Hajba Ferenc

Fotó: Marcali Gábor

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×