A napozás káros hatásai

A napozás káros hatásai

Nyáron mindenki a barna bőrre vágyik, de a túlzott napozásnak káros hatásai lehetnek – tudtuk meg Dr. Wentzely Edit bőrgyógyász főorvostól. Bőrtípusunknak megfelelően védekezzünk, ugyanis vannak, akik károsan leégnek, s nem barna lesz a bőrük, hanem vörös.

Mitől barnul le a bőrünk?

 

A barnulásért a napfényben található ultraibolya (UV) sugarak a felelősek. A barnulás a bőr védelmi reakciója. Az UV fény hatására a bőrben található bőrfestéket termelő sejtekben fokozódik a pigment termelődése, ezért a bőr sötétebbé, barnábbá válik. A melanin elnyeli az UV sugarak energiáját és természetes napernyőként megakadályozza azok mélyebb rétegekbe hatolását.

 

Hogyan védekezzünk a káros napsugarak ellen?

 

Délelőtt 11 és délután 3 óra között ne napozzunk. Megfelelő fényvédők használata elengedhetetlen. A készítményeken található SPF (sun protection factor) azt a szorzót mutatja meg, hogy a bőrtípus által megengedett maximális időnél hányszor hosszabb ideig lehet a napon tartózkodni leégés nélkül. Az emberek többségének elegendő a 20-as védőfaktor, de az érzékeny, fehér bőrűeknek a 30-as, akár 50-es is javasolt. Zsíros bőrűek inkább naptejet, száraz bőrűek napolajat válasszanak. Mindenképpen olyat vásároljunk,amely az UV A és az UV B sugarakkal szemben is véd. A fényvédőt fél órával a napon történő tartózkodás előtt már fel kell vinni a bőrre,2-3 óránként újra kell kenni. Még a vízálló készítmények is csak 2x 20 perces vízben való tartózkodást tolerálnak .

 

Milyen következményei lehetnek a túlzott napozásnak?

 

A többszörös leégések, túlzásba vitt napozás korai bőröregedést okoznak, kezdetben finomabb,majd mélyebb ráncokkal,tágult hajszálerekkel. A bőr elveszti rugalmasságát, fénytelenné, érdessé válik, pigmentfoltok alakulhatnak ki. AZ UV sugarak tehetők felelőssé a laphámsejtes bőrrák, a bazálsejtes bőrrák és szervezetünk egyik legrosszabb indulatú daganata, a festékes bőrrák (melanoma malignum) kialakulásában. Ennek a veszélye nagyobb azoknál,,akik gyermekkorukban többször leégtek.

 

Kovács Veronika

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×