A robot gyógyszert, a patikus tanácsot ad

A robot gyógyszert, a patikus tanácsot ad

Intelligens robot szolgálja ki a gyógyszerészeket a Bem téri Szent György Gyógyszertárban. A leolvasott recept alapján 8-10 másodpercen belül a patikus asztalára teszi le például a tablettát, ő pedig már tanácsokkal, javaslatokkal ellátva adja át a betegnek.

A Szent György Gyógyszertárban már nem vonulnak el különböző fiókokhoz tablettákat keresni a patikusok, nem fordítanak hátat a betegeknek, akinek gyakran van kérdésük az adagolásról, a mellékhatásokról, s tanácsokat kérnek. A gyógyszerészek az intelligens patikarobot közreműködésével többet tudnak foglalkozni a beteggel, s még az érdeklődés, tanácsadás mellett is gyorsabb a kiszolgálás, mint korábban volt. Ráadásul a patikarobot még a kiadandó gyógyszerek szavatosságát is ellenőrzi.

 

 

„Naponta átlagosan háromszáz receptet váltanak ki nálunk a betegeink, a legtöbben egyszerre több vénnyel érkeznek, így összesen mintegy ötszáz doboz gyógyszert visznek el tőlünk” – tájékoztat dr. Tomposné Zétényi Zita, a gyógyszertár vezetője. Ezeknek a különböző összetételű, hatású, eddig több fiókban rendszerezett gyógyszereknek a kézi összegyűjtése sok időt vett igénybe, a patikus magára hagyta a betegeit, kényszerűen hátat fordított nekik a dobozok keresése közben. Ez nemcsak udvariassági kérdés, hanem szakmai is, hiszen a betegek gyakran kérdeznek, főleg ha nem ismerik az adott gyógyszert, a patikustól szakmai tanácsokat várnak. A gyógyszerek keresése közben nem tudtak beszélgetni a beteggel, így megnőtt a várakozási idő. Az intelligens patikarobot azonnal a patikus asztalára küldi a gyógyszereket, nem téved, sőt még a raktárban is rendet rak, és ésszerűen csoportosítja a dobozokat.

A Bem téri patika a forgalomban lévő medirobotok közül a BD Rowa Smart berendezést választotta, mely kisméretű raktárban is ideális megoldás. Karbantartja az árukészletet, figyel a lejárati időkre, s folyamatosan ésszerű átcsoportosításokat hajt végre. A vonalkódról leolvasott információk alapján villámgyorsan az adott kiadó ablak asztalához, a patikus kezeihez adja a gyógyszereket.

 

 

Nem olcsó, rövid távon anyagilag nem is megtérülő befektetés egy ilyen robot alkalmazása, de a technika fejlődése kikerülhetetlen az egészségügyben is. Ráadásul a betegek joggal igénylik a személyre szabott bánásmódot, a patikusok pedig tanácsaikkal az orvos által felírt szer helyes alkalmazásában rengeteg segítséget tudnak nyújtani.

 

 

„Régebben az ember nem szívesen kérdezett a patikusoktól, mert úgy érezte, feltartja a sort” – mondja egy idős asszony, aki kétfajta vérnyomáscsökkentővel, két szívgyógyszerrel, és egy allergia elleni orrsprével a táskájában lép ki a Bem téri patikából. „Most meg van idő megbeszélni azt, hogy valamelyik tünet lehet-e a tabletta mellékhatása, milyen napszakban érdemes bevenni az orvosságot, vagy ha új a tabletta, okozhat-e például szédülést, hányingert. Azt is meg tudjuk beszélni, hogy a helyettesítő gyógyszer mennyiben más, mint az eredeti.”

A patikarobotok karrierje Magyarországon most van felfutóban, de Győrön kívül működik már például Sopronban és Zalaegerszegen is.

 

Szerző: Hajba Ferenc
Fotó: O. Jakócs Péter

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×