A Rómer Múzeum is ott lesz a Múzeumok Majálisán

A Rómer Múzeum is ott lesz a Múzeumok Majálisán

A győri Rómer Múzeum izgalmas programokkal várja a fővárosikat május 18-án és 19-én a Múzeumok Majálisán a Múzeumkertben (Budapest, Múzeum út 9.).

Kísérletezzünk és gondolkozzunk!

Győrben is tanult a 40 éve elhunyt Öveges József Kossuth-díjas, piarista szerzetes, tanár, de tárgyiasult és szellemi hagyatéka tovább él a városban. Öveges professzor korának méltán elismert tudomány-népszerűsítő tudósa, munkásságát sokrétűség jellemezte, többek között a Magyar Televízió 100 kérdés – 100 felelet produkció szerkesztő műsorvezetőjeként is emlékezhetünk rá. Olyan érdekességek is felvetésre kerülnek a Rómer Múzeum sátránál – a tudomány megismerése mellett – minthogy milyen kapcsolat fűzi a mindannyiunk által kívánságműsorosként ismert Dévényi Tibi bácsihoz.

Mindemellett a család apraja-nagyja közel kerülhet a fizika érdekes és izgalmas világához, kísérleti eszközökkel, látványos bemutatókkal várunk mindenkit! Készíts zsebszivárványt, csodálkozz rá a „kincskereső gépre”, értsd meg az erők és áramlások titkait, élvezd a hőtan és a fény varázsát! Ráadásként betekintést engedünk a jelenleg is feldolgozás alatt lévő, ismeretlen, de különleges Öveges-hagyatékba.

 

Art Mix Live a Majális szakmai színpadán:

A tavalyi évben új programsorozat indult útjára Győrben a Rómer Múzeumban, ART MIX LIVE címmel. A program során a klasszikus zene, múzeumban őrzött műkincsek, képzőművészeti alkotások közös szerepeltetése révén történeti korszakok és művészeti irányzatok ismeretterjesztő bemutatása valósul meg.

A Győri Filharmonikus Zenekar művészeiből alakult új formáció, a Győr Quartett egy kiemelkedő zeneművet ad elő, amely tematikájához Grászli Bernadett művészettörténész, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum gyűjteményéből izgalmas tárgyakat, figyelemreméltó műalkotásokat választ.

A zenei élmény a Múzeumok Majálisának színpadán Antonín Dvořák F-dúr vonósnégyese. A cseh zeneszerzőt az Amerikában szerzett élményei inspirálták arra, hogy megírja az egyik legkedveltebb művét. Az „Új Világ” felfedezése, a 19. század utazóinak, művészeinek önkéntes vagy kényszerű emigrációja számos európai élettörténet meghatározó részévé vált. Ennek egyik legismertebb hazai példája a világhírű etnológus és kalandor Xántus János (John Xantus) Amerikában töltött évei. Az előadás során felidézzük Xántus nemrégiben előkerült mexikói levelezésének néhány gondolatát, elemezzük az általa készített képzőművészeti alkotásokat és arra is választ kapunk, hogy milyen fegyverrel járta egykor a Vadnyugatot Karl May hőse, az igazi Old Shatterhand.

 

Közreműködik:

Grászli Bernadett művészettörténész, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója és a Győri Filharmonikus Zenekar művészei:

Győre Nóra-hegedű

Váray Bálint-hegedű

Burai Zsolt-mélyhegedű

Villányi Péter-cselló

 

forrás.romer.hu

fotó: illusztráció

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×