A sevillai borbély született a co-operálásból

A sevillai borbély született a co-operálásból

Minden idők ötödik legtöbbet játszott operáját mutatják be a Győri Nemzeti Színházban szombaton: A sevillai borbély című vígoperát koprodukcióban láthatja a közönség.

A Co-Opera fő célkitűzése operák koprodukcióban történő bemutatása. A 2017–18-as évadban létrejövő Rossini-opera a Szentendrei Teátrum, a Szegedi Nemzeti Színház, a Budapesti Operettszínház, a Győri Nemzeti Színház és az Operettissima Non-profit Kft. együttműködésének gyümölcse.

Rossini állítólag tizenhárom nap alatt írta meg élete legsikeresebb művét, melynek nemcsak zenéjét szerezte, hanem a libretto kialakításában is részt vett. A téma népszerű volt a korában, Mozart és Paisiello is feldolgozta. Néhány részletének ismertsége túlmutat az operabarátok körén, például Figaro áriáját számos filmben és rajzfilmben is hallhatjuk.

A produkció győri karmestere, Silló István elmondta, a bel canto, azaz szép ének stílusának reprezentáns példája a darab, amely olyan feladatot ró az énekesekre, mintha a zenekar hangszerei volnának.

„Bonyolult vígjátékról beszélünk, nehéz és gyors koloratúrákkal. Speciális hangfajú énekesek tudják csak előadni, örülök, hogy sikerült a Co-Operával országos produkciót létrehozni és megnyerni hozzá hazánk legjobb énekeseit, akik a világ bármely színpadán elénekelhetnék a szerepeiket” – hangsúlyozta Győri Nemzeti Színház zeneigazgatója.

A szerepeket hármas szereposztással játssza a teátrum, tehát igazán nagy csapat dolgozik együtt. Figaro szerepét Kendi Lajos és Balla Sándor énekli. Kendi Lajosnak a győri premier már a 187. előadása lesz, szerte Európában énekelte már a szerepet. Kiemelte, hogy ritkán találkozik olyan jó zenekarral, mint a győri. A vígoperában Rosina kezéért dúl a harc.

A fiatal lányt Mester Viktória, Kálnay Zsófia és Kovács Éva alakítják. Utóbbi operaénekesnő rámutatott, a modern rendezés és nyelvezet új közönséget vonzhat be a színházba, a cél, hogy a fiatalok is megszeressék az opera műfaját.


Fotó: Orosz Sándor

Csatolt galéria: A sevillai borbély született a co-operálásból
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×