A sikeres mentés alapja a jó együttműködés

A sikeres mentés alapja a jó együttműködés

Egyre több szó esik arról, hogy az egyes helyszíneken a tűzoltók mikor és hogyan avatkozhatnak be az eseményekbe. Hogy a laikusok is megértsék egy kicsit utánajártunk a szakmai háttérnek és a mentési lehetőségeknek.

Győr-Moson-Sopron megye hivatásos tűzoltói a tavalyi évben több mint háromezerszer vonultak tűz- és káresetekhez. Ennek a számnak több mint a fele különböző műszaki mentést, zömében balesetet takar.

A tűz és káreseteknél a tűzoltók egyik legfontosabb feladata az életmentés, persze a tűz eloltása, és káresemények felszámolása mellett. Baleseteknél gyakran előkerül a sokat emlegetett feszítő-vágó amikor összetört autókból sérülteket mentenek. Emellett a tűzoltók a forgalmi akadályok megszüntetésében is aktívan kiveszik a részüket. Például felborult autókat állítanak kerekeire, vagy keresztbe fordult kamionokat a csörlőik segítségével húznak vissza az útra, esetenként daruval emelnek helyre. Viharkárok esetén is hadra foghatók, ilyenkor gyakran használják a motoros láncfűrészeket is.

– Speciális, tűzoltó-technikai felszereléseink, járműveink rengeteg beavatkozásnál segítik a munkát, megyénkbe idén két új gépjárműfecskendő is került, amik még inkább javítják a lakosság biztonságát – kezdte a Győr+ Média tájékoztatását Ruskáné Takács Anita százados, szóvivő. – A legtöbb beavatkozásnál együtt dolgozunk a társszervekkel, a rendőrökkel, mentősökkel, akikekkel jó kapcsolatban vannak kollégáink. Sokszor hívnak minket segítségül olyan esetekben is, ahol kimondottan a tűzoltók technikai felszerelésére van szükség. Például, ha egy idős, vagy beteg ember nem nyit ajtót, s bejutáshoz kell kéziszerszám vagy éppen létra. Sőt, olyan eset is előfordult már, hogy egy beteg ember emeletről való lehozásához kellett a magasból-mentő járművünk.

A szóvivő azt is elmondta, hogy az önkéntes tűzoltókkal és az önkéntes mentőszervezetekkel is kiváló a munkakapcsolatuk. Előbbiekkel nap mint nap egymás mellett dolgoznak a hivatásos tűzoltók, tűzeseteknél, baleseteknél, vagy ha károk felszámolásánál. Gondoljunk például a tavaly többször is előforduló viharos időjárásra, ahol szinte az összes önkéntes tűzoltó egyesület segített. Persze előfordulhatnak olyan események is, ahol az önkéntes mentőszervezetekre, az ő speciális felszerelésükre, vagy speciális végzettségükre van szükség.

– Több szervezettel is együttműködési megállapodást kötött igazgatóságunk. Ilyen például a Moson Mentőcsapat is, amely 2012-ben alakult. Több szervezet is a tagja, akik önkéntesként, - saját munkájuk mellett - szabadidejüket feláldozva tesznek az emberekért, segítenek a hivatásos szervezetnek, ha szükséges. A mentőcsapat egyik tagja a Győri Speciális Mentők KHE., közöttük búvárok is vannak. Legutóbb február elején az Iparcsatornánál kértük a segítségüket, hiszen a víz alatt kellett kutatni, dolgozni.

– Az ő munkájukat egyébként ritkán vesszük igénybe, évente egy-két olyan rendkívüli esemény van, ahol csak egy speciálisan kiképzett búvár tudja megoldani a feladatot. Ilyen volt 2016 szeptemberében a Rábába gurult parkoló autó esete, vagy a 2017 októberében a folyóban úszott, régebben elsüllyedt gépkocsi, illetve a mostani, február 5-ei baleset, amikor az Iparcsatornába csúszott egy személyautó. Mindegyik esetben a tűzoltók daruja emelte ki az elsüllyedt autót, ahol lehetett, a tűzoltók is részt vettek az elmerült jármű felkutatásában, de mindhárom esetben kellett a búvár segítsége, aki megfelelő felszereléssel, a víz alatt megtalálta a kocsikat, rögzítette a hevedereket, vagy emelőpárnákat. Így már a felszínre, majd a partra tudták emelni azokat a tűzoltók – zárta Ruskáné Takács Anita százados.

Fontos tehát a jó együttműködés mind a társszervekkel, mind az önkéntesekkel a tűzoltóság munkájának elvégzéséhez. A katasztrófavédelem rendszeresen támogatja is az önkéntesek működését, évek óta növekszik a pályázaton elnyerhető összeg. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által kiírt pályázaton tavaly az önkéntes mentőszervezetek 3,7 millió forintnyi felszereléssel gazdagodtak, míg az önkéntes tűzoltó egyesületek 2017-ben közel hatvan millió forintnyi támogatást kaptak.

Havassy Anna Katalin
Fotók: Marcali Gábor és HAK

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×