A skarlát betűt és A kis herceget is eltáncolják

A skarlát betűt és A kis herceget is eltáncolják

Mozgalmas évad vár a Győri Balett társulatára, két új bemutató, számos hazai és külföldi fellépés teszi teljessé az évet – többek között ez derült ki a társulat szerdai évadnyitó társulati ülésén, a Győri Nemzeti Színházban.

Szolgálat, amit a Győri Balett társulata végez – erről Rózsavölgyi László, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztika Bizottság elnöke beszélt köszöntőjében, egyben köszönetét fejezte ki az Európai Ifjúsági Olimpia Fesztivál nyitó ceremóniájának színvonalas produkciójáért, valamint biztosította a társulatot a városvezetés további támogatásáról.

Rózsavölgyi László, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztika Bizottság elnöke és kiss János, a Győri Balett igazgatója

 

Kiss János, a Győri Balett igazgatója bejelentette: 25 év után távozik a társulattól Fuchs Renáta és Pátkai Balázs, 19 év után Sóthy Virág, 18 év után Horváth M. Lilla válik meg a Győri Balett nagy családjától. Molnár Ilona, igazgatóhelyettes decemberben nyugdíjba vonul, utódja Faludy Armilla gazdasági szakember lesz. Egyben a társulat új tagjait is bemutatta az igazgató: Bálint Adél, Herskovits Adriana, Luka Dimic és Thales Henrique kapnak lehetőséget a Győri Balett hírnevének öregbítésére.

 

Pátkai Balázs 25 évig volt a Győri Balett tagja

Kiderült, két új bemutatóra készül a társulat, november 11-én Velekei László koreográfiáját, Nathaniel Hawthorne klasszikus regényét, A skarlát betűt viszik színpadra. Az előadás különlegessége, hogy a regényt a világon még sehol nem dolgozták fel balettformában, a látványtervező pedig a nemzetközi hírű Yaron Abulafia fénytechnikus – tájékoztatott Kiss János. Az évad végére gyerekelőadással készülnek, Zachár Lóránd koreográfiáját, Antoine de Saint-Exupéry meséjét, A kis herceget mutatják be. Műsoron marad több nagysikerű darab, a Rómeó és Júlia, a Romance, a Bolero, a Carmina Burana, a Belső hangok, valamint a tavalyi fergeteges Diótörő bemutatót követően, idén három arénában lépnek fel a karácsonyi gyerekprodukcióval.

 

Fuchs Renáta 25 éven át táncolt a Győri Balett társulatában

 

A közönség az új évadban először szeptember 2-án, a Győri Nemzeti Színház és a Győri Balett hagyományos nyílt napján találkozhat kedvenceivel, 11 órától nyilvános főpróbán vehetnek részt az érdeklődők, ahol a Szegény Dzsoni és Árnika próbájába tekinthetnek be, majd 15 órától láthatják magát az előadást is.

Idén városunkban rendezik az országos színházi évadnyitót szeptember 8-án, ahol zenés gálaműsorral köszöntik a magyar színházi szakma kiválóságait, melyen a balettosok is szerepelnek.

 

Az új tagok: Luka Dimic, Thales Henrique, Bálint Adél, Herskovits Adriana

 

A külföldi fellépések közül Kiss János a bécsi bemutatókat emelte ki, táncolnak a Magyar Bálon, valamint Vlagyimir Malahkov balettsztár 50. születésnapjára is meghívást kaptak, illetve olasz és orosz turné is szerepel a programok sorában.

Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×