A szép bőr titka a hámlasztás és táplálás

A szép bőr titka a hámlasztás és táplálás

Visszavonhatatlanul beköszöntött az ősz a szépségápolásban is, itt az ideje a hámlasztásnak és a bőr megújításának. A táplálásra nemcsak a testünknek van szüksége, hanem a bőrünknek is, mivel a nyár napsugarainak hatására megtöbbszöröződtek arcunk és testünk elhalt hámsejtjei.

A kozmetikusok különböző anyagokkal és gépekkel hámlasztják bőrünket, de Horváth Mária kozmetikus szerint a jól bevált otthoni arcápolási technikákkal mi is látványos hatást érhetünk el arcbőrünk szépségéért és egészségéért.

A kozmetikusok az őszi bőrápolás eredményességéért kémiai vagy mechanikai eljárást alkalmaznak. A kémiai hámlasztás során savas kezelés történik attól függően, milyen bőrtípusra használják. A kozmetikus szerint minél intenzívebb a hámlasztás, annál jobb eredményt érhetünk el a bőr megfiatalításában. Persze csak enyhe savakról beszélünk ebben az esetben, például gyümölcssavas eljárásról. A mechanikai eljárás során valamilyen eszközzel történik a hámlasztás, például vízsugárral vagy mikrodermabráziós kezeléssel tudnak eljutni a mélyebb bőrrétegekbe.

Tudnunk kell, hogy nyáron a sok napfénytől megvastagszik bőrünk elhalt hámrétege, és hiába tápláljuk azt a legmodernebb és leghatékonyabb krémekkel, szérumokkal, a bennük lévő hatóanyagok nem jutnak el a mélyebb rétegekbe és nem lesz megfelelő a bőrképzés. Itt van szerepe a hámlasztásnak, amelynek eredményeképpen jobb lesz bőrünk hatóanyagfelszívó képessége.

 

Mire jó a hámlasztás? A pigmentfoltokra, az arcbőr halványítására, bőrmegújításra, a ráncokra, a hegekre és az aknékra (a bőrben eltömődnek a pórusok és pattanások jelennek meg).

A hámlasztó technika használatával a bőrünk kollagén- és hyaluronszintézise javul, mert a roncsolódott kollagénállományt meg kell újítani.

A bőrünk táplálásánál mindig fontos a helyes víz-, vitamin- és ásványianyag-pótlás, de a hámlasztás után bőrünk a hatóanyagokat még jobban tudja hasznosítani, amit a kozmetikusok különböző eljárással tudnak a bőr mélyebben fekvő sejtsoraiba juttatni. Ilyen eljárások: az ultrahang, elektroporézis, iontoforézis, mezoterápia és a „klasszikusok, mint a masszázs és a különböző pakolások.

Úgy, ahogy a testünket, az arcunkat nem tudjuk felöltöztetni, csak krémekkel és jó hatóanyagokkal tudunk védekezni a hideg és a fűtés szárító hatása ellen. Kozmetikusunk jól ismeri a bőrtípusunkat, ő ajánlhat számunkra otthon használatos krémeket. Ha nem járunk szakemberhez, az otthoni bőrápolásnál a legfontosabb, hogy ismerjük bőrünk jellegzetességét, és a vásárlás során szakembertől kérjünk segítséget a bőrtípusunknak megfelelő készítmények kiválasztásánál.

A krémek tartalmazzanak olyan hatóanyagokat, mint a kollagén, A-, E- és C-vitamin, hyaluron, aloé vera, búzacsíraolaj, Q10, ásványi anyagok, mert ezek az öregedésgátló hatóanyagok elengedhetetlenek az egészséges bőr anyagcseréjéhez.

Ősszel különösen fontos a bőr feltöltése vitaminokkal, ásványi anyagokkal és energiával, amelynek hatását a heti 1-2-szer alkalmazott peeling (bőrradírozás) még jobban elősegíti. Reggel és este bőrünk letisztítása után krémekkel, esetleg a krémek alá használt tápláló szérumokkal kenjük be arcbőrünket, és ne feledkezzünk meg a nyak, a dekoltázs és a szemkörnyék ápolásáról sem. Bőrtípusunknak megfelelő pakolásokat heti 1-2 alkalommal használjunk és körülbelül 15-20 percig hagyjuk fenn, akkor éri el a legjobb hatást.

Nagyanyáink praktikáit ma is használhatjuk minden bőrtípusra. A legismertebb talán az uborkapakolás. Az uborkát lereszelve és tejszínnel összekeverve visszük fel az arcunkra, nyakunkra és dekoltázsunkra, negyedóra után szinte csodát tesz a száraz és vízhiányos bőrrel. Üdébb és frissebb lesz a bőrünk, ha a következő tápláló pakolást készítjük el: egy tojássárgáját öt evőkanál tejjel és egy evőkanál mézzel összekeverünk, kissé meglangyosítjuk, majd feltesszük arcunkra, nyakunkra és 15-20 perc múlva langyos vízzel lemossuk. Nem kell hozzá szinte semmi, mégis hatásos, mondhatjuk a következő jól bevált praktikára: az arctisztítás után forró víz vagy kamillatea fölé hajolva gőzöljük a bőrünket, majd az arcunkra kicsapódott nedvességet időnként finoman felitatjuk. A gőz hatására kitágulnak a pórusaink és a felkent tápláló krémek és szérumok hatóanyagait bőrünk jobban felszívja és hasznosítja.

 

Szerző: Szabó Csilla

Fotó: Pixabay

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×