A szeretet szombatja - Fotókkal!

A szeretet szombatja - Fotókkal!

„Én annak örvendenék, ha a szeretet napja az élet napja, a gyerekvállalás napja is lenne! Ez a mi életünknek a célja” – hangsúlyozta Böjte Csaba atya, szombaton a győri Szeretetnapon, a püspökvár kertjében.

 

 

„Fel a szíveket az ég felé!” – ezzel a mottóval rendezték meg idén a dévai Szent Ferenc Alapítvány gondozottjai javára felajánlott Szeretetnapot. A Böjte Csaba által létrehozott Dévai Szent Ferenc alapítvány 2002-ben jött létre, ezt ünnepeljük itt Győrben is. A bazilikában tartott szentmisét követően kinyílt a püspökvár kertjének kapuja és kezdetét vette a szeretet ünnepe.

 

Középen: dr. Fekete Dávid alpolgármester és Böjte Csaba atya

 

Dr. Veres András megyéspüspök köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, nagyon fontos, hogy az emberek szeressenek, figyeljenek az árva gyerekekre, az olyan otthonokra, mint amilyeneket Csaba atya is működtet. „Fontos, hogy a jó cél számára a szívünk mellett a pénztárcánkat is megnyissuk.” „A rendezvény által pedig „hidat építünk” Erdély és Győr között, a szeretet hídját” – zárta gondolatait a győri püspök.

 

Gasztro és kézműves standok, valamint játszósarok is várta a családokat

 

A szeretet, az összetartozás, az összefogás fontosságáról beszélt Borkai Zsolt polgármester is, aki többek között elmondta, hogy rendkívül jó kapcsolatot ápol a Győri Egyházmegye és győri önkormányzat, közös programokat szerveznek, és közös projektekben vesznek rész, amelyek a győriek javát szolgálják. „Az ilyen szeretetnapok legyenek mindennaposak” – kívánta a politikus a résztvevőknek.

 

Dr. Veres András megyéspüspök

 

Böjte Csaba elmesélte:1992-ben nevezték ki plébánosnak Kőrisbányán, ahol összesen három hívő jár a gótikus templomba, melynek kulcsát egy szénégető cigányasszony őrzi az almáriumban. – Dél-Erdély kiürült, nem elűzték az embereket, hanem kevés gyermeket vállalnak az ott élők, a falvak kiszáradtak. A tehetős családok elküldték gyermekeiket egyetemre,vagy dolgozni a nagyvárosokba, vagy Magyarországra. „Bármennyi pénzem lenne, azt mind „gyermekbőrben” tartanám – emelete ki az atya. Elmondta, nem csak a szegények iránti tisztelet, hanem az élet iránti tisztelet is vitte erre az útra. Kiemelte, fontosnak tartja, hogy a magyar kormány belátta és támagatja, hogy a magyar családok az élet mellett döntsenek. „Egyetlen dolog, ami halhatatlan, az az emberi lélek, a gyereket az örök életre nevelni."

 

Bábjátékot is láthattak a kisebbek


Böjte Csaba beszélt arról is, hogy egy falunyi gyerek él ma Magyarországon, akik az ő árvaházaiban nevelkedtek és sokuknak már gyermekei is vannak. „Dél-Erdélyben kiürültek a városok, a falvak, Déván például már szinte alig lehet magyar szót hallani. Azt szeretném, ha azt a szép vidéket újra betöltené az élet, a gyermekáldás, a kacagás.” Végül Csaba atya megköszönte a győriek segítséget, hogy támogatják az ő misszióját.

 

Borkai Zsolt polgármester

 

Az eddig megszokott módokon, házisütemény megvásárlásával, misebor kóstolásával, ebédjegy vásárlással is lehetett támogatni idén az alapítványt. Gasztro és kézműves standok, valamint játszósarok is várta a családokat.

 

További fotókért kattintson a képre!

 

Felléptek a nagyszalontai Szent Antal Gyermekvédelmi Központ fiatalja, a győri Liszt Ferenc Zeneiskola Fúvószenekara, majd bábjátékot láthattak a kisebbek. Böjte Csaba ferences atyával, Kálmán Imre, a Brenner János Hittudományi Főiskola prefektusa és Várkonyi Borbála, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkárságának munkatársa beszélgetett, majd musical előadást láthattak a résztvevők. A Szeretetnap 17.30-kor főpásztori áldással zárul.

 

Földvári Gabriella

Fotó: O. Jakócs Péter

 

 

Csatolt galéria: Szeretetnap Győrben
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×