A szíriai konfliktusról tárgyalt az iráni elnök és a török külügyminiszter

A szíriai konfliktusról tárgyalt az iráni elnök és a török külügyminiszter

Szíriának békére és biztonságra van szüksége, nem pedig további vérontásra – jelentette ki szerdán Haszan Róháni iráni elnök Teheránban a Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel tartott találkozóját követően, akivel a szíriai konfliktusról tárgyalt.

 

Az iráni államfő Törökországot az általa az északnyugat-szíriai Afrín körzetben folytatott hadművelet gyors beszüntetésére szólított fel a találkozó során. Róháni ezzel kapcsolatosan hangsúlyozta: az olyan országok, mint Irán és Törökország, különösen sokat segíthetnek a további vérontás és egy újabb menekülthullám kialakulásának megelőzésében.

Amíg a térségbeli országok függetlensége és szuverenitása veszélyben van, nem lesz béke – jelentette ki az iráni elnök. Róháni ugyanakkor hozzátette, hogy az Irán, Törökország és Oroszország közötti együttműködés nagy jelentőséggel bír a szíriai békefolyamat számára. Az iráni államfő kedden a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetését követően elmondta, hogy egy háromoldalú találkozóra tett felhívást Irán, Törökország és Oroszország elnökei között.

Az iráni elnök honlapja szerint a török külügyi tárca vezetője a találkozó során biztosította Róhánit afelől, hogy az Afrínban folytatott hadművelet ideiglenes, és csak a terrorszervezetek ellen irányul. Ankara nem kívánja megsérteni Szíria területi integritását – tette hozzá Cavusoglu.

Fotó: MTI/EPA/IRANIAN PRESIDENTIAL OFFICE

MTI

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×