A távhő biztonságos és környezetbarát

A távhő biztonságos és környezetbarát

A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége Győrben rendezte meg a Távhőszolgáltatás Napját. A rendezvényen elhangzott, hogy a távhő nem panelfűtés, mint az a köztudatban él, hanem biztonságos, kényelmes és környezetbarát fűtési mód.

Radnóti Ákos alpolgármester köszöntőjében kiemelte, siker, hogy Győr adhat otthont a Távhőszolgáltatás Napjának. A városban 24 ezer lakást és közületet látnak el távhővel, s a város jó példát mutat a környezetbarát fűtési mód megvalósításában, a megújuló energiák közül ugyanis geotermikus energiát is használ távfűtésre.

Dr. Grabner Péter, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal energetikáért felelős elnökhelyettese előadásában úgy fogalmazott, Győr élenjár a megújuló energiák hasznosításában, a Távhőszolgáltatás Napja pedig alkalmas arra, hogy a köztudatban minél inkább elterjedjen a gondolat, hogy a távfűtés környezetbarát, ezért megérdemli a népszerűsítést.

A távhő nem panelfűtés, hanem nemzeti stratégiai és klímavédelmi eszköz – erről Orbán Tibor, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének elnöke beszélt a rendezvényen. Megtudhattuk, az országban 95 településen 200 rendszer üzemel, s 648 ezer lakást látnak el fűtéssel. Érdekességként megemlítette, Zalaegerszegen egyáltalán nincs távfűtés, Dániában pedig gyakran családi házak fűtésére is távhőt használnak.

 

Milanovich László, a Győr-Szol Zrt. távhőszolgáltatási igazgatója előadásában kifejtette: Győrben 47 éves a távhőszolgálattás. A gondolat már 1936-ban felvetődött, az első állami cég azonban csak 1969-ben alakult meg. A távhőszolgáltatás egészen 1993-ig állami kézben volt, akkor került önkormányzati tulajdonba. Jelenleg 24.065 lakást fűtenek a városban távhővel biztonságos, kényelmes és környezetbarát módon, a távhővezetékek hossza pedig 224 kilométer.

Zöldül a távfűtés Győrben – utalt az igazgató arra, hogy a bőnyi termálkutak hőjét is felhasználják távfűtésre.

A tanácskozás végén adták át annak a rajzversenynek a díjait, amelyet a Távhőszolgáltatás Napjához kapcsolódva hirdettek meg, rendhagyó módon három kategóriában. Az óvodások és iskolások mellett idősek kategória is volt. A hatven éven felüliek között Török Szilárd kapott első díjat. Az iskolások között Kisbán Vanda lett az első, az óvodások között pedig Zsédely Rozália rajza tetszett a zsűrinek a legjobban.A rendezvény után a résztvevők megtekintették a PannErgy-csoport bőnyi geotermikus erőművét.

A Barátság Parkban egész nap akadályversenyt rendeztek Kuka Bercivel, és innen indult a távhő maraton staféta művészekkel, sportolókkal, közéleti személyiségekkel, vállalkozó kedvű jelentkezőkkel. Erről a rendezvényről külön is beszámoltunk : Távhőszolgáltatás napja Győrben

Ezzel párhuzamosan a  Széchenyi téren Flashmobra várták az érdeklődőket.

 

Koloszár Tamás

fotók: Marcali Gábor

Csatolt galéria: A távhő biztonságos, kényelmes és környezetbarát
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×