A V4-ek kiállnak az EU bővítése mellett

A V4-ek kiállnak az EU bővítése mellett

A visegrádi négyek (V4) határozottan kiálltak az Európai Unió nyugat-balkáni bővítése mellett szerdán Budapesten, a térség külügyminisztereinek találkozóját követő sajtótájékoztatón.

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy minden uniós integrációs igyekezetet támogatni kell, a nyitott ajtók politikáját kell folytatni, és nem bezárkózni.Hozzátette, a német-lengyel megbékélés tapasztalatait készek megosztani más országokkal is.Azt is kiemelte, hogy az olyan veszélyhelyzetek, mint például az illegális migráció, a szervezett bűnözés, a terrorizmus és a radikalizáció nem ismernek határokat, ezért közösen kell beszélni róluk.Ivan Korcok szlovák ügyvivő külügyminiszter kijelentette: a V4 vezető szerepet vállal a bővítés kérdésében, a téma nem kerülhet az EU érdeklődésének perifériájára. A visegrádi együttműködés tagállamai garantálják, hogy a nyugat-balkáni országok mindig Európa részei lesznek – tette hozzá, hangsúlyozva: az integrációs tárgyalások tempójának az érdemektől kell függnie, nem pedig “számszerűsítve” kell folyniuk a megbeszéléseknek.

A V4 egyértelműen nyitottan áll a bővítés kérdéséhez

Jakub Dürr cseh külügyminiszter-helyettes közölte: a V4 egyértelműen nyitottan áll a bővítés kérdéséhez, hiszen a Nyugat-Balkán nélkül sem az EU, sem a NATO nem lehet teljes. Hozzáfűzte, ösztönzik a regionális együttműködést a Nyugat-Balkánon, és jó, ha ezt a visegrádi együttműködés inspirálhatja.A szerb diplomáciát vezető Ivica Dacic arról beszélt, hogy a Nyugat-Balkán az EU részévé akar válni, annak ellenére is, hogy az unióban fáradtság látszik az integrációt illetően, sőt a hosszú várakozás miatt a szerbek egy része sem hisz a tagságban.

Budapest, 2017. október 11. Aino Lepik von Wirén észt Európa-ügyi helyettes államtitkár (takarásban), Ekaterina Zakharieva bolgár külügyminiszter, Andrej Logar szlovén külügyi államtitkár, Ivica Dacic szerb külügyminiszter, Josip Brkic bosnyák külügyminiszter-helyettes, Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter, Nikola Dimitrov macedón külügyminiszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Ditmir Bushati albán külügyminiszter, Teodor-Viorel Melescanu román külügyminiszter, Ivan Korcok szlovák megbízott külügyminiszter (takarásban), Srdan Darmanovic montenegrói külügyminiszter, Jakub Dürr cseh külügyminiszter-helyettes, Boris Grigic horvát helyettes államtitkár (takarásban) és Behgjet Pacolli koszovói külügyminiszter (b-j) a V4 országok és a Nyugat-Balkán, valamint Bulgária, Horvátország, Szlovénia és Románia külügyminiszterei találkozóján a Várkert Bazárban, 2017. október 11-én.

MTI Fotó: Kovács Tamás

A montenegrói külügyminiszter szerint a V4 mindig a sikeres együttműködés példája

A nyugat-balkáni országok kapcsolatáról szólva megjegyezte: külföldön “jók vagyunk”, de “ha hazamegyünk, kezdünk vitatkozni”, e vitákat pedig gyakran az integráció akadályává alakítják. A szerb EU-csatlakozási folyamatról azt is mondta: az meglehetősen átpolitizált, mert azt nézik, hogyan haladnak előre a Koszovóval való párbeszédben.Srdjan Darmanovic montenegrói külügyminiszter arról beszélt, hogy a V4 mindig is a sikeres együttműködés példája volt, és országa hálás az euroatlanti integrációhoz nyújtott támogatásért. Az EU Montenegróval eddig 28 tárgyalási fejezetet nyitott meg, hármat lezártak, és az év végéig további hármat szeretnének megnyitni – magyarázta.

Az albán külügyminiszter szerint fontosak a reformok, amelyek a régió stabilitását segítik

Úgy vélte, fontos napirenden tartani a csatlakozási tárgyalásokat, mert ez biztatást jelent az egész nyugat-balkáni térségnek. A montenegrói politikus üdvözölte, hogy Bulgária az EU soros elnökeként külön hangsúlyt kíván helyezni a bővítés ügyére.Ditmir Bushati albán külügyminiszter elmondta: a nyugat-balkáni integrációs folyamatnak egyértelműnek és logikusnak kell lennie, azt nem befolyásolhatják az érzelmek, mert csak így lehet hatékony az integráció. Fontosak a reformok, amelyek a régió stabilitását is segítik, ahogyan a gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok is lényegesek – közölte.

Fotó: Kovács Tamás

Románia támogatja az EU további bővítését

Teodor Melescanu román külügyminiszter kiemelte: lényeges, hogy a Nyugat-Balkánon az egész politikai elit elkötelezett legyen a reformok mellett. Hozzátette: a nyugat-balkáni országoknak fel kell gyorsítaniuk a reformokat, hogy erős intézményeket hozzanak létre, mert ez vezethet el a térség felemelkedéséhez és európai integrációjához.

Közölte: Románia támogatja az EU további bővítését, mivel ez az egyetlen mód, amellyel hozzájárulhatnak a nyugat-balkáni stabilitás és béke megerősítéséhez.Nikola Dimitrov macedón külügyminiszter üdvözölte, hogy a V4 napirendjén ilyen kiemelt helyet foglal el a Nyugat-Balkán ügye. Úgy látja, az EU biztonságosabb hely lenne, ha a Nyugat-Balkán a része lenne. A térség számára történelmi lehetőség a jelenlegi helyzet, ezt ki kell használni, és mindent megtesznek, hogy végrehajtsák a szükséges reformokat – jelentette ki.

hirado.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×