A végtagzsibbadásról

A végtagzsibbadásról

A végtagzsibbadásokat elsősorban agyi keringési zavarok, gerinc betegségek, környéki idegbántalmak, epilepsia-betegség következményei okozzák. Ezen kívül még számos belgyógyászati betegség tünete is lehet- mondta lapunknak dr. Csányi Attila neurológus, osztályvezető főorvos.

- Milyen betegségek állhatnak a végtagzsibbadások hátterében?

 

A végtagzsibbadásokat elsősorban agyi keringési zavarok, gerinc betegségek, környéki idegbántalmak (neuropathiák), ritkábban fertőzések (pl.: Lyme kór), epilepsia-betegség következményei. Nem ritkán a végtag idegrostjainak a szövetek közötti szűk résekben történő összenyomása okozhatja. Számos belgyógyászati betegség tünete is lehet végtagzsibbadás: cukorbetegség, veseelégtelenség, májbetegség, vitaminhiány, de okozhatja a mértéktelen alkoholfogyasztás, vagy nehézfém-mérgezés is.

 

 

- Milyen esetben kell feltétlenül orvoshoz fordulni?

 

A végtagzsibbadást gyakran egy egyszerű idegrost-összenyomás okozza (pl.: kemény széken ülésnél a lábon, alvás során történő elfekvésnél a kézen észlelhető ilyenkor zsibbadás). Ezekben az esetekben a panaszok a kiváltó ok megszűntével általában néhány percen belül elmúlnak. Ha a zsibbadás tartósabb, különösen ha romlik, a végtag gyengeségével, vizelési zavarral jár együtt, minden esetben ajánlott a kivizsgálás.

 

 

- Milyen diagnosztikai és terápiás beavatkozásokra számíthat a beteg ilyen panaszokat okozó betegségek esetén?

 

Mivel a végtagzsibbadás kiváltó oka nagyon sokféle lehet, a vizsgáló eljárások is általában a feltételezett eredettől függenek. A vér laboratóriumi vizsgálata (vérkép, kémiai összetevők) minden esetben szükséges, agyi vagy gerincvelői kórokok esetén CT vagy MRI, ízületi eltéréseknél röntgenvizsgálat, idegbántalomnál elektomiográfia és elektroneurográfia (EMG és ENG), fertőzéseknél ezek vérből történő kimutatása, epilepsia gyanújánál pedig az elektroenkefalográfia (EEG) elvégzése szükséges. A kezelésként a kimutatható kórok lehetőség szerinti kezelése, megszüntetése (belgyógyászati betegségek), az ízületi elváltozásoknál fizioterápiás eljárások alkalmazása, az idegek tartós összenyomatásánál ezek felszabadítása, az agyi keringési zavarok és epilepsia esetében gyógyszeres befolyásolás jön szóba.

 

 

Kovács Veronika

Fotó: illusztráció

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×