Afganisztánba induló katonákat búcsúztattak Győrben- VIDEÓVAL, FOTÓKKAL

Afganisztánba induló katonákat búcsúztattak Győrben- VIDEÓVAL, FOTÓKKAL

A Magyar Honvédség katonái a világ szinte valamennyi részén jelen vannak az ENSZ és az EU által vezetett béketámogató műveletekben. A két legjelentősebb ezek közül a balkáni és az afganisztáni hadszíntér, ahol első sorban a NATO illetve az EU zászlaja alatt működő kontingensekben és parancsnokságokon teljesítenek szolgálatot az ide vezényelt honvédek. Magyarország számára a stabilitás megteremtése a Balkán félszigeten különösen fontos, melyet az itt állomásozó katonáink létszáma is tükröz.

A Magyar Honvédség EUFOR Kontingens 10. váltása több hónapos kemény felkészülést követően, januárban kezdte meg 6 hónapos szolgálatát Bosznia-Hercegovinában. A közel 150 fős kontingens alapvetően az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred állományára épült. Az állomány 60%-át ugyanis a győri alakulat, míg 40%-át a szentesi 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred adta, és a kiképzés, a külföldi katonai szolgálatra való felkészülés is Győrben zajlott. Az EUFOR Kontingens 10. váltás állományának biztosítása, és felkészítése révén az MH Arrabona Légvédelmi Rakétaezred első ízben képviseltette magát alegységszintű kötelékkel misszióban.

 

 

A kontingens rendeltetése a válságkezelési és békefenntartó tevékenységgel összhangban; tömegkezelés, fegyverbegyűjtés, objektum védelem, területek biztosítása (ellenőrző-áteresztő pontok és megfigyelő pontok működtetése, járőrözés), területzár, területellenőrzés, konvojok kísérése, VIP-kísérés, valamint KFOR harcászati tartalék feladatok végrehajtása volt. A kint eltöltött fél év alatt ugyan éles bevetésre nem került sor, de a kiképzési tevékenységnek, a rendszeresen végrehajtott gyakorlatoknak köszönhetően, a katonáknak sikerült készségszintre fejleszteniük az általuk addig ismeretlen feladatok végrehajtását. Az EUFOR Kontingens jelenleg szolgáló 11. váltásában is jelentős szerepet vállal az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred, hiszen az állomány 40%-át biztosítja.

 

Afganisztánban a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő erők (ISAF) kötelékében a Magyar Honvédség katonái számos helyen teljesítenek szolgálatot. Ugyan a győri alakulat szervezetszerűen nem érintett e tevékenységekben, az egyéni beosztást betöltő törzstisztek, valamint a NATO ISAF műveletben résztvevő magyar kontingensek munkáját segítő MH Nemzeti Támogató Elem 5. váltása kibocsátó ünnepségének lebonyolítására Győrben, a Magyar Honvédség EUFOR Kontingens 10. váltásának visszafogadó ünnepségével együtt került sor.

 

Az ünnepi eseményen részt vett Sáfár Albert dandártábornok, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke.

 

Kapcsolódó videónkat ITT nézhetik meg.

 

Fotó: Molnár G. Tamás

Csatolt galéria: Afganisztánba induló katonákat búcsúztattak Győrben- VIDEÓVAL
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×