Ajtódísz jelzi az újszülöttek érkezését

Mostantól minden édesanya kézhez kap gyermeke születése után egy ajtódíszt, amelyet otthonuk bejáratára kifüggesztve jelezheti kisbabája érkezését. Az első ajtódíszeket a népesedési világnapon Soltész Miklós, szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár adta át a budapesti Szent Imre Kórházban.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom tavasszal meghirdetett kezdeményezéséhez csatlakozott az első ajtódíszek átadásával.

A Simon András grafikus által tervezett, szívbe foglalt újszülöttet ábrázoló, Isten hozott! feliratú ajtódíszeket elsőként Soltész Miklós adta át kismamáknak a Szent Imre Kórház szülészeti osztályán.

Az államtitkár ezt követően a sajtó képviselőinek elmondta: az ajtódísszel is minél több gyermek vállalására kívánják biztatni a fiatalokat, az édesanyákat. „A jelzés értékű kis tábla is tükrözi az anyaság szépségét” – tette hozzá.

Soltész Miklós hangsúlyozta, hogy az anyagi és a törvényi támogatások mellett „ugyanúgy fontos az érzelmi megerősítés, hogy a társadalom is melléálljon” a gyermekvállalásnak. Arra hívta fel a szülőket: aki részesülhet a gyermekáldás örömében, ossza meg a környezetével is ezt a boldogságot, gyermeke születésének örömét.

Rákóczi István professzor, a Szent Imre Kórház szülészeti osztályának vezető főorvosa arról beszélt, hogy a nő életében meghatározó esemény a szülés. Arra törekszenek, hogy a kórházban otthonos légkört és környezetet biztosítsanak, s minden kismama pozitív élménnyel térjen haza, ezért is csatlakoztak örömmel a kezdeményezéshez.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom vezetője, Túry Krisztina elmondta, hogy az újszülöttek megérkezése a közösségnek is öröm, ezért az ajtódísz motívumát viselő, fehér alapú zászlót is megrendelhetik az önkormányzatok, kórházak, hogy a gyermekek születését minél szélesebb körben hirdessék, ne csak az elhalálozásokat.

Az ajtódísz megtervezésére felkért Simon András grafikus azt hangsúlyozta, hogy az egyetlen, éppen ezért „megszakíthatatlan” vonallal megrajzolt embléma „jelképezi a házasság, a gyermek iránti örökkévaló felelősséget”.

 

(MTI)

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×