Ajtók nyílhatnak a Mesék Éjszakáján

Ajtók nyílhatnak a Mesék Éjszakáján

Hét lelkes meseterápiával foglalkozó szakember mutatja meg a hagyományos történetmesélés erejét a Mesék Éjszakáján, a Generációk Házában és a Radó-szigeten június 29-én.

A szakemberek a világ minden tájáról hoznak meséket; vidámakat, szomorúakat, bátorságra hívókat – és nem csak gyerekeknek, az esti program kifejezetten felnőtteknek szól. „A mesékről először a gyermekek juthatnak eszünkbe, hiszen mesélni manapság nekik szokás, pedig régen ezek a történetek főként a felnőttekhez szóltak. Gyakran tapasztalom meseterápiás foglalkozásaimon, hogy új értelmet nyernek a gyerekkorban hallott történeteink, a mélyebb rétegek is feltárulnak. Őseink az életről, halálról, krízisekről, döntésekről, felnőtté válásról való tudásukat történetekbe ágyazva adták át számunkra” – mutat rá Mátai Enikő, az Aranyalma Meseműhely megálmodója, meseterápiás szakember, hogy a mesék bölcsességet és tapasztalatot rejtenek, életünk örök érvényű esszenciái.

Pszichológiai megközelítés szerint a mese a lélek tükre, mert belső világunkra nyit ajtót. Szereplőiben vágyaink, fantáziáink, indulataink, ösztönvilágunk ölthetnek testet, az emberi alkotó fantázia nyilvánul meg bennük, s a lélek konfliktusai rajzolódnak ki.

A meseterápia pedig egy olyan személyiségfejlesztő módszer, amely abból a felismerésből indul ki, hogy az emberi lélekben felmerülő konfliktusok szimbolikus formában megtalálhatók a mesékben is. Azoknak segíthet, akik mélyíteni szeretnék az önismeretüket; de azoknak is, akik problémájukra keresik a válaszokat, megoldásokat. „A mese az álomhoz hasonlóan képekből áll. Ezen képek fejtegetésével is foglalkozunk, azaz kibontjuk a mese valódibb, mélyebb tartalmait, ezzel pedig felfedezhetjük a személyiségünkben rejlő, feltáratlan lelki kincseket. A fókusz azon van, hogy olyan kreatív belső erőket tudjunk megmozgatni, melyek aztán segítik a változást” – mondja Mátai Enikő és hangsúlyozza, a mesék kollektív jellegük miatt közelebb hozzák egymáshoz az embereket. Így különösen fejleszti az empátiát, és a közösségekre is jó hatással bír. „Ezt én is megtapasztaltam, gyorsan omlanak le a láthatatlan falak egymás között a mesék által. A meseterápia elősegíti a testi-lelki rekreációt. Gyakran kapok olyan visszajelzéseket, hogy teljesen kikapcsolódtak, feltöltődtek a foglalkozás hatására. Megnyugodtak, lelassultak saját tempójukra, harmonikus állapotába kerültek.”

A mesékben persze nemcsak pozitív hősök szerepelnek. Gyakran pont ők viszik előbbre a történetet azzal, hogy a hőst kihívás elé állítják, fejlődésre késztetik, tanítják. Nyitottnak kell lennünk, hogy a megnyíló ajtókat észrevegyük az életünkben is.

 

Képünk illusztráció: Szabó Janka


„Meséket egyébként is érdemes olvasni is, és hallgatni is. Ha a mese meghallgatását semmiféle feldolgozás, megbeszélés nem követi, akkor is lehet jótékony hatású. Az úgynevezett „történethallgatási transz”, amibe ilyenkor a hallgató kerülhet pihentető, nyugodt, kellemes fiziológiai hatású állapot” – teszi hozzá Mátai Enikő, miért is érdemes ellátogatni a Mesék Éjszakájára, ahol az érdeklődők megtapasztalhatják a mesehallgatás erejét, s azt, hogy mennyire élő, létező műfaj a mese. 16–18 óráig családi meséket hallhatnak a szakemberektől gyerekek és felnőttek a Generációk Házában, 20.30–22.30-ig pedig a Radó-szigetre várják a felnőtteket a Zenepavilonhoz. (Esőhelyszín: Generációk Háza.)

„Mindegyikünk küldetést érez, hogy megmutassuk a mesék csodás világát, és valamennyien hiteles, elismert meseterápiás képzettséggel bírunk, segítő szakemberként dolgozunk a régióban” – hangsúlyozza végezetül Mátai Enikő.

A Magyar Metamorphoses Meseterápiás Egyesület által több városban létrehozott esemény helyi szervezője az Aranyalma Meseműhely, és az országban egyedülálló módon a Kincskereső Meseterápiás Módszert képviselő szakemberek is részt vesznek a rendezvényen. A program ingyenes, nem kell regisztrálni sem, helyfoglalás az érkezés sorrendjében történik.

 

 

Kép: Pixabay

Zoljánszky Alexandra

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×