Akadálymentes a Kálóczy téri otthon megszépült udvara

Akadálymentes a Kálóczy téri otthon megszépült udvara

A Kálóczy téri idősek otthona a közelmúltban teljes felújításon esett át. Mára az udvara is megszépült, és az idősek számára is biztonságossá, a korábbinál jobban kihasználhatóvá vált…

A Kálóczy téri idősotthon épülete a közelmúltban mintegy 225 millió forintból újult meg az Európai Unió, a Magyar Állam és az önkormányzat támogatásával. Akár következő ütemnek is nevezhetjük azt a fejlesztést, amelyet szerdán adtak át, és amelynek keretében az udvar is megszépült és akadálymentessé vált. A mintegy 32 millió forintos beruházást felerészben az Emberi Erőforrások Minisztériuma, felerészben pedig a győri önkormányzat finanszírozta. A kivitelező az Arvia Építő Kft. volt.

„Arra törekszünk, hogy az idősek valóban jól érezzék magukat Győrben, ezt szolgálják a különböző szociális szolgáltatások, az egész évet felölelő programok, és az olyan beruházások, mint amilyen az udvar felújítása is volt.” – fogalmazott az átadón Borkai Zsolt polgármester, aki köszönetet mondott az állam támogatásáért is. Dr. Fekete Dávid alpolgármester a terület önkormányzati képviselőjeként hozzátette, bármikor jön ide, mindig mosolygós arcokkal találkozik. Az idősek most egy újabb közösségi térrel gazdagodtak, amely jó időben a mindennapi együttes időtöltés színtere lehet.

A felújítás részleteiről Panker Mihály az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény igazgatója kifejtette, a tért átalakításával megszűntek a lépcsők, amelyek használata nehézkes volt az idősek számára. Ma már akadálymentes rámpára sincs szükség, hiszen maga a szintkülönbség szűnt meg az udvar és az épület között. A parkosítás és térkövezés után kellemes környezetben tölthetik el idejüket a lakók a pihenő részek igénybevételével.

Az átalakítással lehetőség nyílt csoportos és egyéni foglalkozások megtartására a szabadban, a levegőzés, sétálás biztonságosabbá vált a demenciával élő idősek számára is. Az igazgató utalt arra, hogy az udvar elkészültével teljes megújuláson ment keresztül az otthon, hiszen korábban az épületet és azzal párhuzamosan a szomszédos orvosi rendelőt is felújították. Végezetül az igazgató kedves szavakkal búcsúzott az otthon lakóitól, mert november 1-től a győri polgármesteri hivatal Humánpolitikai Főosztályának vezetőjeként dolgozik tovább. Erről részletesebben itt olvashat.

Papp Zsolt
Fotó: O. Jakócs Péter

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×