Akadémiai nap a győri egyetemen

Az Akadémiai napon adták át a Széchenyi István Egyetem nemrégiben elkészült fejlesztéseit: a közösséget összehozó új tudásteret és a hangulatos tudásplázát. A beruházás nemcsak az egyetem, hanem a város életében is nagy mérföldkőnek számít.

Az elkészült beruházás részleteit dr. Szekeres Tamás, a Széchenyi István Egyetem rektora ismertette, majd Simon Róbert Balázs alpolgármester méltatta az ünnep jelentőségét, majd Birinyi Györggyel, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Tudománypolitikai Főosztályának munkatársával közösen átvágták a nemzeti szalagot.

Mintegy 7 milliárd forintból két új épület kapott helyet a campuson, és több professzionális eszközt szereztek be a hatékonyabb képzés, színvonalasabb kutatás érdekében.

Az Új-Tudástérben különböző oktatási és szolgáltatóegységek kapnak helyet. Ilyen például az akár 500 fős eseménynek is helyet adó aula, a Digitális Médiaközpont, vagy a Mérnök-továbbképzési és Szakképzés-fejlesztési Módszertani Központ.

 

Az újonnan épült INNO-Share Regionális Tudástranszfer Központ hangulatos tudásplázaként értelmezhető, hiszen sokkal több, mint egy bibliotéka: a hagyományos könyvtári szolgáltatásokat a digitális műszaki tudástár szolgáltatásai egészítik ki.

 

A beszerzett eszközök sorából kiemelkedik a CTR készülék, amellyel akár egy teljes motorblokk is átvizsgálható anélkül, hogy szétvágnák, feldarabolnák. A robottechnika terén is jelentős kutatási és képzési hátteret alakított ki az egyetem, valamint több szuperszámítógépet és egy lézerszinterező eszközt szereztek be.

 

A fontos beruházások kiegészítőjeként megújult a Bridge Hallgatói és Oktatói Kulturális Centrum is, ahol egy közvetlenebb közösségi központot kívánnak létrehozni.

 

Az Akadémiai napon a projekt záróeseménye mellett több kitüntetést és tiszteletbeli doktori címet adtak át, valamint doktorokat és habilitáltakat avattak.

Tiszteletbeli doktori címet kapott dr. Heinz Brandl professzor, a bécsi Műszaki Egyetem 2009-ben nyugdíjba vonult tanszékvezető egyetemi tanára. Professor emeritus díjban részesült dr. Czinege Imre, az egyetem első rektora, volt tanára, valamint Winkler Gábor, nyugalomba vonuló egyetemi tanár.

A legmagasabb egyetemi kitüntetést, a Pro Universitate-díjat Thomas Faustmann, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezető igazgatója és dr. Scharle Péter, a Műszaki Tudományi Kar nyugalmazott egyetemi tanára, az egyetem professor emeritusa érdemelte ki.

 

Zoljánszky Alexandra

Csatolt galéria: Akadémiai nap Győrben
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×