Albumban mutatják be a győri alkotó életművét

Albumban mutatják be a győri alkotó életművét

A Cziráki Lajos festményeiből és grafikáiból rendezett nagyszabású kiállítás zárórendezvényén mutatták be a művész századik születésnapja alkalmából kiadott életmű katalógust az Esterházy-palotában, kedden.

A győri alkotó emlékkiállításán a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum a saját gyűjteményében őrzött, valamint győri és más magyar magángyűjtők képeiből összeállított, eddig együtt soha nem látott műveket mutattak be. Az érdeklődés óriási volt, a tárlatot több mint kétezren látták – árulta el Grászli Bernadett, a múzeum igazgatója és hangsúlyozta: jelen kötet egy olyan kuriózum, mely az eddig megjelent legteljesebb és legszebben kivitelezett monográfia Cziráki-műveiből.

 

Cziráki Lajosné, Grászli Bernadett és Csiszár István műgyűjtő a kötet bemutatóján

 

Az alkotások mellett a festő özvegye, Cziráki Lajosné személyes emlékeivel az életükbe is bepillantást enged. Az album bemutatóján elárulta, ír a negyven évig tartó házasságukról is. „Két alappilléren nyugodott a mi szövetségünk: házasságunk előtt tanított engem, s a tanár, a művész iránti tisztelet soha nem szűnt meg bennem”. A köztük lévő 23 év évnyi korkülönbségről is szót ejt, s úgy fogalmazott: adakozó szeretettel látták egymást. Bepillantást enged egy december 24-i napba is, miként töltötték családjukkal a szentestét, s ír Cziráki utolsó tíz évéről, melyet betegen, a lakás falai között töltött.

 

 

Fájdalmai ellenére minden nap ugyanúgy dolgozott, mint előtte: korán kelt, imádkozott, majd olvasott s – bár ekkor már rosszul látott, a keze is remegett – festett, a halála előtti utolsó pillanatig. Visszahúzódó, a háttérben alkotó ember volt, vallotta, a képei beszélnek helyette.

A kötet kiadása Paár Attila műgyűjtő támogatásával valósult meg.

 

 

A tárlatot még kedden, 18 óráig megtekinthetik az érdeklődők az Esterházy-palotában

 

Z. A.

Fotó: O. Jakócs Péter

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×