Allergia gyermekkorban

Allergia  gyermekkorban

Nyáron a parlagfű és az üröm pollenjére allergiás gyermekek készülhetnek az augusztusban és szeptemberben tetőző allergiás szezon tüneteinek megelőzésére.

Allergiás tünetek

A folyamatos vizes orrváladékozás, orrviszketés, tüsszögés, az alvást akadályozó orrdugulás rontja amindennapok életminőségét, pihenés hiányában pedig fáradtabbá teszi a mindennapokat. A fő tüneteken kívül fejfájás, torokfájás, torokkaparás, hoszszan fennálló panaszok esetén szaglászavar is jelentkezhet. A gyakran társuló allergiás kötőhártyagyulladás viszkető, égő, könnyező, vörös szemeket okoz. A betegség kialakulását genetikai érzékenység és bizonyos környezeti tényezők együtt alakítják. A dohányzás, penészgombák, légszennyezés és a higiénés viszonyok jelentősen befolyásolják.

 

Szezonális megjelenés

A szezonális allergia jó példája a virágpor-allergia, de a szabadban előforduló penészgombák spórái is nyári csúcsot tartanak. A pollenszám meleg, száraz időben emelkedik, tartósan nedves, esős időszakban pedig csökken.

 

Nem szezonális allergének

Egész évben okozhatnak allergiás náthát, elsősorban orrdugulással jellemezhető tüneteket a lakáson belüli penészgombák, a háziporatka és az állatszőr. A lakáson belüli gombák kedvelik a meleg, párás helyeket, így a konyhát, fürdőt, a légkondicionáló berendezés vezetékében is előfordulhatnak és megtelepedhetnek a gyakran öntözött cserepes növény földjében.

 

Diagnózis

A betegség diagnózisának felállításához a jellemző allergiás tüneteknek és a diagnosztikus tesztek eredményének összhangban kell állnia.

 

Kezelése

Gyógyszeres kezelés történhet szájon át szedett, és az orrnyálkahártyára helyileg ható antihisztaminokkal, kortikoszteroid tartalmú orrspray-vel, az orrnyálkahártya-duzzanatot csökkentő orrcseppel és többféle hatásmechanizmusú szemcseppel. A kezelés sikerének feltétele a helyes eszközhasználat, illetve az orrspray használata előtti gondos orrfújás.

 

Megelőzés

A legfontosabb szempont a kezelés során az allergén kerülése, illetve annak a környezetből történő eltávolítása. Állatszőr-allergia esetén a háziállat eltávolítása szükséges. Lószőrallergia esetén kerülendő a lovas sport vagy a cirkusz látogatása, tollra allergiások cseréljék le párnájukat szintetikus béléssel rendelkező ágyneműre. Házipor-, penészgomba-allergia esetén a szőnyegek, cserepes növények eltávolítása célszerű a hálószobából, a plüssjátékok, ágynemű, textíliák rendszeres mosása, valamint 60 százalék alatti páratartalom biztosítása az ideális. A pollenallergiások gyakran mossanak arcot, hajat, viseljenek napszemüveget, pollenszezonban kevesebbet tartózkodjanak a szabadban, éjjel szellőztessenek.

 

Dr. Czuczor Violetta házigyermekorvos

Fotó: illusztráció

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×