Álmok és remények az embertelenségben

Álmok és remények az embertelenségben

Barátságról, magányról és a minden kilátástalanság ellenére őrzött álmokról és szeretetről szól többek között a Győri Nemzeti Színház következő bemutatója, az Egerek és emberek. A Pulitzer- és Nobel-díjas John Steinbeck regényét Szűcs Gábor rendezésében láthatják a nézők szombattól a nagyszínpadon.

A két világégés között, az 1929 végén kezdődő, és tíz éven át tartó nagy gazdasági világválság idején járunk: George és Lennie keresik boldogulásukat, saját farmról álmodoznak, ahol nyulat tenyésztenének – ez a nagydarab, erős, ám szellemileg visszamaradott Lennie szívének legnagyobb vágya. A furcsa páros egy városban született, és gyerekkoruk óta láthatatlan szövet tartja össze őket, amit az érzéketlen világ sem tud széttépni. De ahogy a dráma egyik főszereplője, Járai Máté fogalmaz, a történetet a darab elejétől körbelengi a kérdés, hogy vajon lehet-e egy ilyen sztorinak happy endje? Egy törékeny fickó és egy hatalmas gólem barátsága tud-e az örökkévalóságig tartani?

Szűcs Gábor rendező, a Győr+ Televízió Kulisszák mögött című műsorában emlékeztetett, a 20. században nemcsak a két világháborúnak volt rengeteg áldozata, hanem a nagy gazdasági világválság is több százezer áldozatot követelt. Nem meggyilkolták őket, hanem a kilátástalanság miatt önkezükkel vetettek véget az életüknek. Az Egerek és emberekben is látjuk: sok boldogtalan, kiüresedett ember bóklászik a világban magányosan, a saját problémájuktól elszigetelve. „Fény az alagút végén, hogy minden kilátástalanság dacára őrizgettek emléket, vágyat arra, hogy talán jobb lesz majd a világ. Steinbeck olyan mesterien szövi a történetet, ami által el tudjuk fogadni, hogy léteznek sorsszerű, fatális véletlenek, amik sorozata tragédiáig juthat. Hiszem, hogy az előadás megnyitja a nézők szívét, és sokat tanulhatunk belőle, mert ez a dráma mindent összevetve a remény és a végtelen szeretet története. Megtisztulást hoz, olyat, amivel másnap úgy kelek fel, hogy érdemes jó embernek lenni. Ez a legfontosabb üzenete” – hangsúlyozta a rendező, aki elmondta, a színészeknek is nagy élmény találkozni ezekkel a karakterekkel.

A mamlasz férfit, Lennie-t Ungvári István alakítja. Végtelenül jó lelkű, kedves embernek írja le karakterét, egy olyan nagy gyereknek, aki a légynek sem tudna ártani. „Hogy mi lehet a darab üzenete? Talán nem tűnök patetikusnak, ha azt mondom, hogy a szeretet mindenekfelett való, akármilyen szörnyű is a világ” – vélekedett az egyik főszereplő, aki 24 évvel ezelőtt, Győrbe szerződését követően először ezzel a darabbal találkozott a teátrumban. A Korcsmáros György által rendezett műben Gyabronka József és Vass Gábor alakították Lennie-t és George-ot.

Az akkori szereplők közül Jáger András játszik a mostani darabban is, amelyben Járai Máté bújik George bőrébe. „Egy lecsúszott értelmiségi srácot formálok meg, aki rosszkor van rossz helyen, egy rossz világban, és nagyon ragaszkodik a barátjához. Lennie nagy erővel bír, az előadás minden pillanata egy újabb veszélyt rejt, hogy sikerül-e kordában tartani ezt az embert vagy nem.” A páros ugyanis egy farmon kezd dolgozni, ahol a munkások nem fogadják be a naiv fiút. Ráadásul a főnök csinos és barátságos felesége különösen kedves a nagy mackóval, akit barátja hiába óv a veszélyes helyzettől. „Fantasztikus kihívás, boldog vagyok, hogy egy nagyon nem „járaimátés” szerepben láthat a győri közönség” – zárta a népszerű színész a Kulisszák mögött című műsorban.

 

Szerző: Győr+
Fotó: Orosz Sándor

Csatolt galéria: Álmok és remények az embertelenségben - Orosz Sándor fotói
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×