Amatőr színházi fesztivált rendeznek szeptemberben Sopronban

Amatőr színházi fesztivált rendeznek szeptemberben Sopronban

Progress Sopron 2017 elnevezéssel nemzetközi alternatív és amatőr színházi fesztivált rendeznek szeptember 20. és 24. között Sopronban. A versenyprogramban a győri RÉV Színházi és Nevelési Társulat is szerepel.

 

A fesztiválon - amelyet a tervek szerint kétévente rendeznének meg - 15 előadást láthat majd a közönség a Petőfi Színházban és a Liszt Központban. Ezek közül kilenc szerepel a fesztivál versenyprogramjában.

Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója elmondta, hogy hiánypótló szándékkal rendezik meg a találkozót. A rendszerváltozás után hanyatlottak, majd lassan megszűntek az országban az olyan amatőr és alternatív színházi találkozók, amelyek nemzetközi kitekintést nyújtottak - tette hozzá.

A fesztiválra előzetesen 12 magyar és mintegy 30 külföldi amatőr társulat jelentkezett, közülük választotta ki Komáromi Sándor drámapedagógus, rendező a versenyprogram 9 előadását, amelyeket a Lucie Malkova cseh rendező, Pinczés István Jászai Mari-díjas rendező és Katona Péter dramaturg alkotta zsűri bírál majd el.

A versenyprogramban szerepelnek az olaszországi civitavecchiai Avanzi di Scena színjátszói, a lengyelországi Bielsko-Bialából a Mlodziezowy Teatr Animacji Lalki i Przedmiotu "eF" bábszínház, a Srí Lanka-i Colombóból a Red Apple Theatre Gathering társulat, a németországi Lipcséből a Compania Sincara, a győri RÉV Színházi és Nevelési Társulat, a budapesti Vörösmarty Gimnázium, a celldömölki Soltis Lajos Színház, a deszki Deszka Színház és az inárcsi KB35 társulat.

A győri RÉV társulat tagja (Fotó: Győri Szalon)

Pataki András kitért arra is, hogy a külföldi produkciók főként a mozgásra, vagy az animációra épülnek, így nyelvi korlátok nélkül lehet megtekinteni, de szükség esetén feliratozzák is majd őket. Hozzátette: az előadásokra száz forintért lehet regisztrálni.

A megnyitót szeptember 20-án délután fél háromkor tartják, jó idő esetén szabadtéren, a Várkerületen álló Mária-szobornál, ahol a Soltis Lajos Színház mutatja be Almagránát című előadását.

Regős János, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke elmondta, hogy 1972 és 2010 között Kazincbarcikán rendeztek nemzeti és nemzetközi amatőr színházi fesztivált, amelyet két éve Pápán próbáltak újjáéleszteni. Ennek a mozgalomnak a folytatása a Progress Sopron.

Komáromi Sándor, a fesztivál művészeti vezetője hangsúlyozta: reményei szerint a fesztivál előadásai felülírják majd a nézőkben az amatőr szó jelentését, mert a csoportok már átjárót képeznek a profi és az amatőr színjátszás között.

Fotó: Sopron TV

MTI

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×