Antal, a férjjósló nap

Antal, a férjjósló nap

Páduai Szent Antal ferences rendi szerzetes napja, melyet június 13-án ünneplünk, a szembetegek, a gyulladásban szenvedők oltalmazója, a háziállatok patrónusa, az egyház legfőbb alamizsnás mestere.

Kultuszát a ferencesek terjesztették el. E napon gyújtják ősi módon a gyógyító erejű "Szent Antal tüzét", vagyis az orbánc gyógyítása ráolvasással.

A Muravidéken, hogy elkerüljék a Szent Antal tüzet, a bőrgyulladást, az orbáncot, tilos volt tüzet gyújtani e napon. Baranyában az archaikus tűzgerjesztés ünnepi szertartását tovább éltetve ősi módon, két fa összedörzsölésével gyújtották meg hajnalban a konyhában a gyógyító erejűnek, tisztítónak tartott új tüzet. A régi tüzet ugyanis előző este eloltották.

Szent Antal napja dologtiltó nap volt a nőknek, nem volt szabad lisztbe nyúlni, mert kelések nőnek a kézen. Bánát falvaiban rendszerint ilyenkor vetik a lent, viszont a palántálást igyekeznek befejezni Antalig.

Ha nagy esők jönnek, "Szent Antal elviszi a szénát!".

Szent Antal napja Zentán férjjósló, szerelemvarázsló nap is. Antal-napkor böjtölnek a lányok, csak kenyér és víz az egész napi ételük, italuk. De ezt titokban egyedül teszik. Éjfélkor felállítják a tükröt az ágy mellé.

Éjfélkor felállítják a tükröt az ágy mellé. Mikor az óra üti az éjfélt, feláll a lány, keresztben átlépi az ágyat, közben gyertyát gyújt, és mondja: „Szent Antal, kérlek, Mutasd meg nékem A jövendőbelimet."

Akkor belenéz a tükörbe, meglátja a jövendőbelijét. Mások szerint, ha a lány férjhez akar menni, éjjel menjen ki a kertbe, fogja meg az egyik fát, és mondja: „Én rázom a fát. Fa rázza a fődet, Főd rázza a vizet, Víz hozza az én Jövendőbelimet."

 

Ezen a napon szent Antal kenyeret sütöttek és osztottak a szegényeknek. A liliomot Szegeden szentaltalvirágnak hívják, ezért névünnepén az asszonyok liliommal kezükben mennek templomba.

A lovagok, katonák és cserkészek védőszentje, talán mert Buda ostroma is szent Antal napján indult.

Páduai Szent Antal életéről olasz film is készült.

 

forrás: hobbikert.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×