Anyák, akik nem csak a bikiniszezonban sportolnak!

Anyák, akik nem csak a bikiniszezonban sportolnak!

Sportolni jó, még akkor is ha csak elvétve akad lehetőségünk arra, hogy a napi, illetve a heti rutinba beillesszünk valamilyen mozgásformát. De szeretünk egyáltalán sportolni? Vagy csak a mumus bikinszezonban törekszünk a tökéletes forma elérésére? Nőket, anyákat kérdeztünk arról, mennyire fontos számukra a sport, a rendszeres testmozgás.

Bár az időjárás elég szeszélyes ezen a nyáron, azért sokszor felkúszik 30 fok fölé a hőmérő higanyszála, ilyenkor pedig a legjobb amit tehetünk, ha a vízparton napozunk, vagy csobbanunk egyet, hogy felfrissüljünk. Vannak azonban akik nem a lazulással és a szórakozással párosítják a bikiniszezont, sokkal inkább a frusztráció érzésével, és a mondattal: „Na most biztosan mindenki engem figyel!” Ismerős? Nos, a sport és az egészséges életmód gyógyír lehet minderre, különösen akkor ha nem az utolsó pillanatban vágunk bele, hanem egész évben figyelünk testi-lelki épségünkre. Ez utóbbira esküszik két beszélgetőpartnerem: Melinda és Judit is.

 

Melinda új hobbija a tenisz


„Három évvel ezelőtt döntöttem úgy, hogy picit változtatni szeretnék az alakomon. Nem voltam túlsúlyos, de terhesség után maradt rajtam néhány plusz kiló, és nem azt láttam a tükörben amit szerettem volna” - kezdi beszélgetésünket Melinda, aki az elmúlt években számos mozgásformát kipróbált már. „Spinningezéssel indult minden, majd kerékpározni kezdtünk a férjemmel és egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy egy túra alkalmával 500 kilométert tekertünk. Nagy élmény volt, hogy legyőztem a korlátaimat és teljesíteni tudtam a távot. Társasággal is többször biciklire pattantunk, és bevallom először sok csalódás ért, hiszen mindig én voltam az utolsó, de nem adtam fel, magamnak akartam bizonyítani” - árulja el élményeit a kétgyermekes anyuka, majd hozzáteszi, hogy bár sok mindent kipróbált, talán most találta meg a számára legjobb, legélvezetesebb mozgásformát. „Teniszezni kezdtem, úgy gondolom, hogy közel a negyvenhez sem késő belevágni, hiszen nem versenysportolóvá szeretnék válni, egyszerűen csak szeretném jól érezni magam a bőrömben, mindezt úgy, hogy élvezettel teszem. Abba a hibába viszont nem szabad beleesni, hogy mindig csak keressük a számunkra megfelelő sportot, mert ha csak keressük, de nem mozgunk, nem teszünk az álmainkért, akkor a lehető legnagyobb hibát követjük el. Rendszeresen sportoljunk, hetente többször is, még akkor is ha olykor nehezünkre esik” - tanácsolja Melinda.

 

Melindát barátnője is ösztönzi, Judit ugyanis az-az alkat, akire gyorsan felszaladnak a plusz kilók – valljuk be, vagyunk ezzel így páran - ő mégis felvette a harcot. És ennek már 15 éve. „15 évvel ezelőtt mikor elkezdtem futni elsősorban a fogyókúra motivált, Melushoz hasonlóan azért, mert a szülés után nem igazán mentek le a felszedett kilók. 6 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy ne csak a hiúság kényszerítsen a futásra, hanem egyszerűen hiányzott ha valami oknál fogva kimaradt. Azt hiszem ez az időszak volt a fordulópont, itt vált igazán az életem részévé a sport” - kapcsolódik be a beszélgetésbe Judit, aki kitartásával bárkinek példaként szolgálhat. Mint mondja, azért a futás mellett tette le a voksát, mert nem kedveli azokat a sportokat, ahol megmondják mit és hogyan, illetve mennyit kell csinálni. Ahogy ő fogalmaz: „az én sportom a futás és a bringa, szabadon a szabadban”. És bár ezt az életérzést a téli hónapokban nehéz kivitelezni, kis környezetváltással ugyan, de meg lehet valósítani. „Ha nagyon hideg van vagy esik az eső akkor marad a konditerem, de csak szigorúan a saját tempómban, személyi edző szóba sem jöhet” - vallja Judit, aki nem titkolja, van egy új szerelme is a Mosoni-Duna. „Legjobb barátnőm Bea mindig velem tart, ha a futásról van szó, tavaly óta pedig egy új szenvedélynek hódolunk, evezünk a csodálatos Mosoni-Dunán. Természetesen a férjeink is velünk tartanak, ők is sokat segítenek, motiválnak!”

 

Bea és Judit is szereti feszegetni saját határait

 

Na és, hogy mit jelent Juditnak a sport valójában? Ezt is elárulta: „Egészséget, energiát, teljesítményt, jó külsőt, feltöltődést egy fárasztó nap után. Nem utolsó sorban pedig egy okot, hogy a barátnőddel együtt legyél” - zárja gondolatait mosolyogva a szintén két gyermekes anyuka.

Persze azzal sem árulunk el titkot, hogy a sport önmagában nem elég, fontos, hogy mit, és hogyan viszünk be a szervezetünkbe. De a táplálkozásról majd legközelebb…

 

P. Csapucha Adrienn

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×