Áramlás, ahogy ők látják

Áramlás, ahogy ők látják

Idén számos nagy eseményen tűnt fel a már városi jelképpé vált kishajó, utalva arra: „Mi vagyunk az áramlás”. Győr ugyanis ezzel a szlogennel indult a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címért folytatott megmérettetésen, amelynek eredményhirdetésére még december 14-ig várnunk kell. De vajon mit jelent a győrieknek az áramlás és maga a város?

– Szerintem az áramlás azt jelenti, amikor valamit mindenféle érdekek nélkül csinálunk, azért, mert jól esik, ad valamit nekünk, és ezáltal másoknak is – fogalmazott Dallos Bogi, a Fonogram díjas győri énekesnő. Hozzátette, szerinte az elmúlt tizenöt évben rengeteget fejlődött a város, ami pedig különösen közel áll a szívéhez, az a Győri Nemzeti Színház.

 

 

Járai Márk háromszoros Fonogram díjas énekes Győrben született, s egészen huszonegyéves koráig élt a városban. Elmondta, itt érték az első olyan impulzosok is, amelyek miatt elkezdett zenélni. –Az áramlás mint flow a zenében nekem azt a húzást jelenti, ami miatt az ember átérzi a dalt, Győrnek is van egy ilyen húzása – beszélt az áramlásélményről az énekes.

 

 

Nyári Károly Lyra-díjas magyar jazz-zongorista, énekes, dalszerző és előadóművész, Győr díszpolgára, aki ugyancsak városunkban született. Győrben tette meg az első lépést a hangszere felé, a Liszt Ferenc Zeneiskolában. – Győr egy nagyon izgalmas, sodró, kultúrával teli város volt már akkor is, nem beszélve arról, hova fejlődött – mondta. Azt is elárulta, az áramlás nagyon sokat jelent számára, hiszen bejárta az egész világot, de azt a szeretet, amit a győri közönségtől kap, azt a sehol máshol nem tapasztalta a világon.

 

 

Görbicz Anita 233-szoros válogatott magyar kézilabdázó, a Győri Audi ETO játékosa és a nemzeti csapat volt irányítója. Számára a kézilabda szurkolók jelentik az áramlást. – Ahogy áramoltatják azt a szeretetet és az izgalmat, ami bennük van a lelátón, átjön hozzánk sportolókhoz is, ők adják nekünk azt a plusz energiát, ami kell ahhoz, hogy sikerre vigyük a mérkőzéseket – fogalmazott a kézilabdázó. Hozzátette, volt lehetősége külföldön játszani, de az álmait itt, Győrben szerette volna megvalósítani.

 

 

Nekem az áramlás a rádióban az, ahogy a műsor kimegy a hallgatókhoz, illetve visszajön a véleményeken keresztül – határozta meg az áramlást a tizenegyéves, győri Weisz Mátyás, azaz Dj Matyi az ország legfiatalabb rádiósa. Matyi azt is elmondta, nagyon jól esik neki, hogy hallgatják őt a Szünet Rádióban és sok pozitív visszajelzést kap.

 

 

Bede Fazekas Csaba, Kossuth-díjas magyar operaénekes, színész, a Győri Nemzeti Színház örökös tagja, Győr díszpolgára. Színészként szerződött Győrbe, s már lassan ötven éve él itt. – Nem csak én szerettem meg a várost, a város is megszeretett engem – fogalmazott. Szerinte ez a város mozgalmas, ezért is találó az a kifejezés, hogy áramlat. – Ennek a megújulásnak talán van egy spirituális üzenete is: ahogy mi átadjuk a stafétát egyik generáció a másiknak, úgy újul meg a befogadó tér is – mondta.

 

 

Mednyánszky René, Menzkie győri filmrendező. Számára nagyon szuper érzés volt Győrben felnőni. Az áramlásra azt reflektálná: kreatív áramlás. – Iszonyat sok jó győri szakember van, és jó velük együtt dolgozni, ötletelni, ez érezhető a városon is, oda-vissza áramlanak az emberek, a Duna pedig összeköti a városokat. Győr a virágkorát éli, pezseg az egész város – emelte ki.

 

 

Dunai Csenge a Győri Nemzeti Színház színésze, akinek első látásra szerelem volt Győr. Az áramlás számára azt jelenti, hogy megismerjük egymás kultúráját, érzéseit, gondolatait. – Kíváncsinak kell lennünk arra, hogy mi van körülöttünk, és a nyelv szerintem nem lehet akadály – mondta a fiatal színésznő. Arról is beszélt, 2023-ig rengeteg változáson fog keresztülmenni a város, többek között a színház is megújul. – Szurkolok, hogy 2023-ban, a Győri Nemzeti Színház új színpadán, Európa Kulturális Fővárosában állhassak – hangsúlyozta.

 

 

Forrás: 2023gyor.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×