Arcélek a kórházból: Dr. Nagy Sándor

Arcélek a kórházból: Dr. Nagy Sándor

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban született 54 évvel ezelőtt – bár akkor még a Zrínyi utcában működött a szülészet –, s most az Intézmény Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályát vezeti. Főorvosi munkája mellett az egyetem dékánja. Dr. Nagy Sándor munkáját Semmelweis születésének 200. évfordulóján Nyári László-díjjal ismerte el a kórház.

Nagy Sándor a Révai Miklós Gimnáziumban érettségizett, s már középiskolás éveiben, a vakáció ideje alatt a győri kórházban dolgozott műtőssegédként, szabadidejében pedig bonctermi gyakorlatokra járt. A gimnáziumban ismerkedett meg feleségével, aki családi kötődése révén csábította Debrecenbe, ahol mindketten az Orvostudományi Egyetemen végezték tanulmányaikat. Az egyetemi évek alatt összeházasodtak, három lányuk közül kettő az orvosavatás előtt született.

Szerencsés embernek mondhatja magát, mert döntéseiben olyan meghatározó személyiségek segítették és támogatták, akik koruk elismert szakemberei, oktatói, kutatói voltak. Tudományos diákköri munkája során került kapcsolatba Papp Zoltán professzorral, aki érdeklődését a szülészet és a klinikai genetika felé irányította. „Apósom, az elismert győri radiológus, dr. Kéki Miklós is bölcs előrelátással tanácsolta, hogy mélyedjek el a szülészeti ultrahang-diagnosztikában – emlékezik vissza a szülész főorvos. Biztatása hasznos tanácsnak bizonyult ahhoz, hogy az akkoriban kibontakozó magzati ultrahang-diagnosztika irányába tegyek lépéseket.”

A diploma megszerzése után fel sem merült, hogy nem tér vissza szülővárosába, ezért a Gardó Sándor professzor által felkínált állást örömmel elfogadta. Ő szintén debreceni diák volt, ráadásul elismert genetikus, így hamar szót értettek egymással. A professzor őt szánta utódjának, így képzését magára vállalta. Karrierjét teljes mértékben egyengette a klinikai munkában és az egyetemi oktatásban és a kutatásban is. Az egészségtudományi képzés vezetését 2006-ban, míg a szülészeti osztály irányítását 2008-ban adta át, hogy folytassa az általa kijelölt utat.

„Nagyszerű érzés egy olyan osztályt vezetni, amely több mint 120 éves múltra tekinthet vissza. A győri szülészet mindig a szakma élvonalába tartozott, fegyelmezett, stabil, jó szellemiségű szakembergárda alakult ki az elmúlt évtizedekben. Nálunk nincsenek humánerőforrás-gondok, tehetséges rezidensekkel és szülésznőkkel be tudtuk tölteni az üres orvosi és szakdolgozói státuszokat. Bízom benne, hogy most, amikor a családbarát szülészeti ellátás a figyelem középpontjába került, és a szülésszám is évről évre nő, az osztály infrastruktúráját is meg tudjuk újítani. Az ország egyik legfejlettebb régiójában fontosnak tartjuk, hogy a várandósok az intézmény által nyújtott szakmai biztonsággal párosulva, korszerű körülmények között tudják átélni életük egyik meghatározó élményét” – érzékelteti a felújítás fontosságát és az osztály jövőképét a főorvos.

Dr. Nagy Sándor szerint jelentős szemléletváltás ment végbe a genetikai diagnosztikában az utóbbi évtizedekben. Számos veleszületett rendellenesség időben felismerhető, így a terhesség sorsáról való döntés lehetősége a házaspárok számára a 24. hét előtt elérhetővé válik. A genetikai szűrések révén a leggyakoribb kromoszómahibák és ultrahangvizsgálattal kimutatható fejlődési eltérések igazolhatók.

A fejlett gyermeksebészeti és koraszülött-ellátás lehetővé teszi egyes betegségek hatékony gyógyítását. Így ma már nem meglepő, hogy a szülők – egyébként helyesen – a terhesség megtartása mellett döntenek. Természetesen ehhez a társadalom megváltozott toleranciájára is szükség van, amit még tanulnunk kell. Hozzáteszi: nem próbálják meg ráutaló magatartással irányítani, befolyásolni a szülőket, a sokoldalú, alapos, empatikus tájékoztatás a szakorvos dolga, a döntés viszont minden esetben a szülők joga és lehetősége.

„A genetikai szűrések fontosságát különösen indokolja, hogy a gyermeket idősebb korban vállaló anyák száma emelkedik” – hangsúlyozza dr. Nagy Sándor. Míg 2000-ben 7,5%, addig 2017-ben több mint 20% volt a terhességet 35 év fölött vállaló anyák aránya. „Részben ez magyarázza a császármetszések számának növekedését, ami a korszerű műtéti technikával biztonságos beavatkozássá vált, de vannak hátrányai is, ezért mindig nagyon átgondolt szakmai döntés eredménye kell, hogy legyen. A XXI. század egyik legnagyobb kihívása a műtéti szám megfelelő minőségű kontrollja” – magyarázza a szakember.

Dr. Nagy Sándor tanszékvezető egyetemi docens, a Széchenyi István Egyetem Egészség- és Sporttudományi Karának dékánja. Büszke arra, hogy az egészségtudományi képzés vezetője, melynek keretében ápolókat, szülésznőket, szonográfusokat és egészségügyi szervezőket képeznek magas szinten. A szakok iránt évek óta jelentős a hallgatói érdeklődés. „Hálás vagyok munkatársaimnak, dr. Fehér Rózsa dékánhelyettesnek és Zborovján Ferencné kari titkárnak és szakvezetőnek az önzetlen segítségükért és barátságukért.”

Szakmai pályafutása meghatározó élménye a New York-i Mount SinaiSchool of Medicine szülészeti osztályán töltött egy év. Megismerte a tudásalapú munka értékét, és a teljesítmény megfelelő elismerését. Mindez persze csak akkor ér valamit, ha megfelelő kommunikációval és a másik ember tiszteletével társul. Hitvallása nem változott, és a mai napig meghatározza a páciensekkel és munkatársaival kialakult viszonyát.

A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályán évente 2.700 újszülöttet segítenek a világra. Ultrahangvizsgálaton 20 ezer nő vesz részt, közel 10 ezer fekvő- és 18 ezer járóbeteget látnak el. A szakma fejlődését jól mutatja, hogy míg a háborút követően ezer újszülöttből 30-40-et veszítettek el szülés alatt vagy után, addig napjainkban ez az arány legfeljebb 3-4 ezrelék.

A főorvost néhány hete Nyári László-díjjal tüntették ki, melyet nagy megtiszteltetésnek tart. „Egy szülész-nőgyógyász számára különlegessé teszi a jutalmat, hogy Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulóján, az eseményhez méltó körülmények között, a Győri Nemzeti Színházban került sor az átadásra. Tisztában vagyok azzal, hogy az utóbbi évtizedek eredményeit munkatársaim lelkiismeretes tevékenységének és a szülészet kiváló közösségének köszönhetem. Hálás vagyok a kórház vezetésének azért, hogy az osztály munkáját ezzel a díjjal értékelték” – nyilatkozta büszkén az átadás során.

Dr. Nagy Sándor a magánéletét mindig el tudta választani orvosi hivatásától. Hobbija többek között a gasztronómia, hiszen a minőségi alapanyagokból előállított kiváló ételek elkészítése nem csak kikapcsolja, hanem élvezetet is jelent számára. Magánéletében a legfontosabb a családjával együtt töltött idő.

 

Szerző: Hajba Ferenc
Fotó: O. Jakócs Péter

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×