Árulkodó Instagram- és Twitter-fiókok

Árulkodó Instagram- és Twitter-fiókok

Idén nyárra a mesterséges intelligencia segítségével sikerült azonosítani azokat a jegyeket az Instagramra feltöltött képeken, amelyek depresszióra utalhatnak. Egy hipotézis szerint ugyanis az Instagram, a Facebook vagy épp a Twitter-profilunk alapján valóban meg lehet állapítani, hogy megfelelő-e a mentális állapotunk – olvasható a hvg.hu-n.

A közelmúltban egy amerikai kutatópárosnak valóban sikerült beigazolnia a feltételezést, miszerint az online kommunikációnk és a közösségi oldalainkra feltöltött tartalmaink alapján már egy kezdődő depresszió tüneteit is fel lehet ismerni.

A képeken alkalmazott szűrők, illetve a fotó témája alapján is levonhatók a következtetések. A barátságos, melegséget biztosító színes effektek helyett a mélabús fekete-fehérré változtatót kevésbé használják az életvidám emberek. A többnyire emberi arcot ábrázoló fényképek, és a kevesebb csoportos fotó posztolása is mind-mind árulkodhat arról, hogy épp nem érezzük jól magunkat a bőrünkben.

Chris Danforth (matematikus) a Vermont Egyetem, és Andrew Reece (szociálpszichológus) a Harvard Egyetem munkatársa 166, többnyire különböző nemzetiségű önkéntes résztvevő összesen 44 ezer Instagramra posztolt képét elemezte egy különleges algoritmus segítségével. A kutatásban az volt igazán érdekes, hogy a vizsgált személyek közül 71 főnél korábban depressziót állapítottak meg.

A fiatal kutatók persze hozzáteszik: kizárólag Instagram-posztok alapján szigorúan tilos depressziót, vagy más mentális betegséget diagnosztizálni, ám nem árt, ha a közösségi oldalak tartalmainak görgetése közben odafigyelünk egymásra és az említett jelekre.

Forrás: hvg.hu
Fotó: pixabay

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×