Augusztus 20. - Idén három városban lesz állami tűzijáték

Az idén Budapesten, Baján és Debrecenben is lesz állami tűzijáték az augusztus 20-i ünnep alkalmából, és majdnem minden nagyobb városban tartanak rendezvényeket.

A fővárosban ma reggel a hivatalos ünnepség a zászlófelvonással kezdődik a Kossuth Lajos téren, ezután következik a tisztavatás a Hősök terén, ahol beszédet mond Schmitt Pál köztársasági elnök és Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Napközben a Lánchíd két oldalán, a Duna-parton táncbemutatók, bábelőadások és koncertek lesznek, majd a vízi és légi bemutatót valamint motorcsónakversenyt is tartanak a Dunán.

A tűzijáték este 9 órakor kezdődik; négy helyről összesen 16 ezer rakétát lőnek fel a fővárosban a félórás műsor alatt. A tűzijáték után kapcsolják fel a Parlament új díszvilágítását.

A tűzijátékot két cég, a Pyro-1 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. és a Mafracht Kft. közösen szervezi, az ő feladatuk a zenei kompozíció és logisztika biztosítása Budapesten, Debrecenben és Baján. A tűzijátékok összköltsége 132,5 millió forint.

Az augusztus 20-i rendezvények biztonságát az operatív törzs, illetve a központi bázis felügyeli a teljes ünnepi program alatt. Az operatív törzset Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár vezeti, aki rendkívüli helyzet esetén a rendezvény megszakításáról is dönt.

A mentők az egészségi kockázatok elkerülése érdekében arra kérik a lakosságot, hogy ünnepi programjaikat igazítsák az orvosmeteorológiai előrejelzésekhez, hőség esetén igyanak sok folyadékot, öltözzenek szellős, természetes anyagból készült ruhákba.

Baján délelőtt utcazenész-fesztivált, délután lovagi tornát rendeznek, este pedig koncert és tűzijáték lesz.

Debrecenben virágkarnevállal kezdődik a rendezvények sora, amelyet autós és biciklis felvonulás, illetve kulturális programok követnek, és este a tűzijáték után utcabálon szórakozhatnak az ünneplők.

Számos program lesz Agárdon, a Balaton partján, Egerben, Hollókőn, a Hortobágyon, Nagyvázsonyban, Ópusztaszeren, Sárváron és Zalakaroson.

 

(MTI)

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×