Az al-Kaida legalább akkora fenyegetést jelent, mint az Iszlám Állam

Az al-Kaida legalább akkora fenyegetést jelent, mint az Iszlám Állam

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat továbbra is rendkívül rugalmas, ugyanakkora fenyegetést jelent, mint az Iszlám Állam, de egyes térségekben, mint például Jemen vagy Szomália, még nagyobbat is - derül ki ENSZ-szakértők jelentéséből, amelyet a hírügynökségek csütörtökön idéztek.

 

 

A két terrorcsoport elleni szankciókat felügyelő szakértői testület tagjai az ENSZ BT-nek tett jelentésükben úgy fogalmaztak, hogy az al-Kaidához köthető szervezetek "legalább olyan komoly fenyegetést" jelentenek, mint az Iszlám Állam Nyugat-Afrikában és Dél-Ázsiában.

Egy kedden köröztetett külön jelentésben az ENSZ-szakértők arról számoltak be, hogy az Irakban és Szíriában elszenvedett jelentős területi veszteségei ellenére az Iszlám Állam továbbra is komoly és egyre nagyobb fenyegetést jelent világszerte.

A szerdai jelentésben bizonyos ENSZ-tagállamok felhívták a figyelmet arra, hogy az al-Kaida és az Iszlám Állam egyes tagjai hajlandók és képesek is egymást támogatni a terrortámadások előkészítésében, amely egy lehetséges új fenyegetést jelent számos térségben. Az al-Kaida propagandája emellett továbbra is olyan lehetséges vezetők új generációját termeli ki, mint például Hamza bin Laden (Oszama bin Laden, az al-Kaida néhai vezetőjének egyik fia), nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy fiatalosabb képet adjon magáról a hálózattal rokonszenvezőknek - mondták a szakértők. Hamza bin Laden egy novemberi hangfelvételén arra szólította fel a világ muszlimjait, hogy álljanak bosszút az apja haláláért, akit az amerikai tengerészgyalogság különleges egysége likvidált 2011 májusában a pakisztáni Abbotábádban.

Fotónk illusztráció.

MTI

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×