Az antibiotikumok kora leáldozóban, mással kell védekeznünk!

Az antibiotikumok kora leáldozóban, mással kell védekeznünk!

Nem túlzás azt állítani, hogy az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok jelentik az emberiségre leselkedő egyik legnagyobb veszélyt. A szakemberek szerint nagy a baj, a védekezést–megelőzést pedig most kellene elkezdeni, mielőtt még súlyosabb helyzetbe kerülünk.

2013-ban az amerikai járványügyi központ, a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) akkori igazgatója, Tom Frieden sajtótájékoztatón azt mondta az egybegyűlt újságíróknak, hogy ha nem vagyunk elég óvatosak, rövidesen egy „poszt-antibiotikum” világban fogunk élni. Mindössze négy szűk évre volt szükség, hogy a baljós prognózis valósággá váljon, a CDC közleményei ma már arról szólnak, hogy eljött az antibiotikumok utáni korszak.

Az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumok a világ minden táján problémát jelentenek (Fotó: Getty Images)

„Azért mondjuk ezt, mert megjelentek az úgynevezett pánrezisztens baktériumok – mondta Jean Patel, a CDC Antibiotikum Stratégia és Koordinációs Egységének vezetője. – Emberek halnak meg, egyszerűen azért, mert nincs olyan antibiotikum, amelyek a fertőzéseikkel szemben hatékony lenne. Olyan fertőzésekről van szó, amelyeket nem olyan régen még könnyedén kezelni lehetett.”

Patel nem a levegőbe beszél: idén nyáron egy, a hetvenes éveiben járó asszonyt vettek fel egy nevadai kórház egyik osztályára, bakteriális fertőzéssel. A kórokozó az Enterobacteriaceae baktériumcsaládba tartozott, amelyről tudták, hogy még a végső esetben alkalmazott karbapenem-származékokból álló rezerv antibiotikumok is hatástalanok vele szemben. Ez a baktérium viszont rezisztens volt ezen felül a tetraciklinnel, a kolisztinnel és minden más létező antibiotikummal szemben is. Az asszony néhány héten belül belehalt a fertőzésbe.„Ne szépítsük, nagyon nagy a baj – mondta az NLCafénak adott válaszában dr. Köves Béla, az Európai Urológustársaság Fertőzéstani szekciójának vezetőségi tagja. – Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO az antibiotikumokkal szembeni rezisztenciát az emberiséget fenyegető legnagyobb veszélyek közé sorolta. Ez azt jelenti, hogy évente több halálesetet okoznak az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok, mint a HIV/AIDS, a Parkinson-kór és az öngyilkosságok együttvéve. Ami ennek az anyagi oldalát illeti: már most évente több mint másfél milliárd eurót költ az Európai Unió a bakteriális fertőzésekkel kapcsolatos egészségügyi kiadásokra.”

nlcafe.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×