Az Egyesült Államok adja el a világon a fegyverek mintegy harmadát

Az Egyesült Államok adja el a világon a fegyverek mintegy harmadát

Az Egyesült Államok az utóbbi öt évben megerősítette vezető pozícióját a globális fegyverpiacon a fegyvereladások mintegy harmadával - közölte a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI).

 

A SIPRI becslései szerint a globális fegyverkereskedelem volumene 10 százalékkal bővült 2013-2017-ben, összehasonlítva a 2008-2012-es időszakkal.

A legnagyobb fegyverexportőr az Egyesült Államok, amely a globális piac 34 százalékát birtokolja, és legalább 98 országot lát el fegyverrel. 2008 és 2012 között még csak mintegy 30 százalék részesedéssel rendelkezett, fegyvereladásai nagy részét harci és szállító repülőgépek teszik ki. Az amerikai fegyverek csaknem felét közel-keleti országokba adták el, egyharmadát pedig Ázsia államaiba. Az Egyesült Államok legfontosabb fegyverexport-piacának számító Szaúd-Arábia vette a legtöbb hadieszközt, 18 százalékkal részesülve az eladásokból.

Oroszország a globális fegyverexport mintegy 20 százalékát adja. A harmadik legnagyobb fegyverszállító, 6,7 százalékos piaci részesedéssel Franciaország, amelyet Németország és Kína követ.

Öt állam - India, Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Kína - a világ fegyverexportjának több mint harmadát vásárolta fel. Közülük 12 százalékkal emelkedik ki India, amely a vizsgált időszakban a világ vezető fegyverimportőre volt. Újdelhi fő fegyverbeszállítói Oroszország, az Egyesült Államok és Izrael.

Fotó: elbigdata.mx

MTI

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×