Az életet a szeretet tartja fent - Kowáék Győrben adtak koncertet

Az életet a szeretet tartja fent  -  Kowáék Győrben adtak koncertet

Igazán különleges élményben lehetett része annak, aki a hétvége egyik programjának a Bridge-ben megtartott Kowalsky meg a Vega koncertet választotta. Nem szokványos bulira hívtak minket a srácok, sokkal inkább egy zenés, beszélgetős, gondolkozós baráti találkozóra.

A Kowalsky meg a Vega hatalmas koncertre készül februárban Budapesten, 15 év dalait mutatják majd be. Most még tart a vidéki turnéjuk, ahol a dalok szövegeiről, hatásairól, a felfogásokról, az életről, a szeretetről és mindenről szót ejtenek, ami csak fontos lehet. A „beszélgetős estek” ráadásul azt a szabadságot is megadják a hallgatóságnak, hogy ne csak kérdezzenek, hanem ha szeretnének, akkor kritikát is megfogalmazzanak.

Jellemző egyébként, hogy a Kowalskyék köré gyűlt rajongótábor mennyire elkötelezett, hiszen többen érkeztek Sopronból, Szombathelyről, Pápáról, de volt olyan fiatal pár is, akik Budapestről utaztak azért Győrbe, hogy hallgathassák kedvenceiket, akik ezen az estén akusztikus felállásban adták elő a válogatott dalokat. Tényleg családias, baráti hangulatú előadást hallhattunk és láthattunk, mert inkább volt ez találkozó, mint koncert.

A srácok persze azért a húrok közép csaptak, s mindjárt a Mit mondjak még? című dalukkal kezdtek, amely bár könnyed dalszövegnek tűnik, de azért súlyos mondanivaló bújik meg az arra nyitott fülek számára:

Fáradt reggelek, nehéz nappalok,
A legszebb álmaid, közöttük lassan elhagyod.
Sok rejtett félelem rozsdás lakat mögött.
Bátran nézz mögé, ismerd meg és mind elköszön!

Ami vagy, amit hinni se mersz,
Hogy egyedi vagy, ami csak te lehetsz,
Hogy ami bánt az is szebbre csiszol,
Amit látsz, amit érzel, azt értsd meg jól

 

Ennek tudatában következett a Még nem éden című nóta, amely tükröt tart, szemet felnyit a maga vidám lüktetésével, felfogásával. A közönséget már itt is viszonylag nehézkes volt a székeken tartani, de persze viselkedni mindenki tud, akkor is, ha a dallam sodrása visz magával. A közös refrénéneklés azért majdnem repesztette a falakat, be kell vallani:


Édenről álmodunk, bár ébren vagyunk,
Álomból ébredünk és mindent itt hagyunk!
Édenről álmodunk, bár ébren vagyunk, 
Álomból ébredünk és ugyanoda tartozunk!!! 

Nem is lehet ezt máshogy kérem szépen, tudta ezt mindenki, látszott a szemeken. Mielőtt a beszélgetése tértünk volna Kowáék még elnyomták a Semmin nincs dalukat, amihez szintén olyan vers készült, amelyet mindenkinek végig kell hallgatnia legalább egyszer az életben. Mi most segítünk egy kicsit helyszíni videóval, na meg itt végig is olvashatjátok ha kattintatok.

 

 

S akkor jött a beszélgetés, a közös gondolkozás, az eszmecsere, amely érdekes volt annak aki Kowalsky rajongó, de azoknak is, akik most ismerkednek a zenekarral. Elhangzott, hogy a zenekart nem egyszer érte már az a kritika, hogy rózsaszín világot fest fel, idealizált sorokat nyom az emberek fülébe s közhelyeket pufogtat. A közhely megfogalmazása is érdekes már, mert ha a szeret közhely, akkor valójában a fene megette az egészet…

Nem véletlenül fogalmazta meg a csapat a Varázsszavakat: a SAJNÁLOM, a BOCSÁSS MEG, a KÖSZÖNÖM és a SZERETLEK. Ebben a négy szóban benne van minden, amely az élethez kell. Kowa erről is szólt, hiszen ezzel a nótával kapcsolatban kapták a legnagyobb kritikát. Kowa nem titkolta, Puzsér Robi szerint könnyen dobálóznak a szavakkal, amellyel a szentimentális emberekre hatnak. Ugyanis a szeretetet bonyolultabb fogalom szerinte, mint amiről a zenekar énekel: hiszen az igazi szeretet szerinte az, ha az ellenségeinket is szeretjük. Kowa nem vetette el az állítást, azonban továbbment, s egy érdekes példával szemléltette: segíthetünk egy bajba jutott kígyón, de ha óvatlanok vagyunk és nem vigyázunk, ne lepődjünk meg ha felépülése után belénkmar. Összegezve talán úgy lehetne fogalmazni: a szeretetre szükség van, de a józan észt se mellőzük az életünkből, s az egységet talán így lehet a legkönnyebben megtalálni. Egyébként érdekes, mert hallgatva az énekest gyorsan rá kellett jönni, hogy mondandóját nem kinyilatkoztatásnak, hanem gondolatébresztőnek szánta, s mindenki azt szippantott be belőle vagy fordította le a saját nyelvére, amelyet a legbensője diktált. Amúgy meg ahogy Kowa fogalmazott:

„Az életet a szeretet tartja fent, aki nem ebben él, az vaksötétben tapogatózik”.

A Hálás szív is ehhez a témakörhöz kapcsolódik, hiszen alapigazságokat fogalmaz meg: Félig tele vagy üres félig? De nem csak szex vagy munka mindig az élet. Szeresd amennyi jár. Nem számít semmi más! Alapból ha nekem valaki azt mondja, hogy egy rockerek által tolt koncerten egymás kezét fogva fog énekelni a közönség, minimum, hogy mosolyra húzom a szám. De itt belefér, hogy a tetovált, Hungarian Legends pólós férfiak barátnőjük, feleségük, gyermekük kezét a magukéba kulcsolva együtt énekeltek a srácokkal. Valahogy most minden belefért. Ahogy Kowa mondta: itt mindenki önmaga lehet, senki nem nézi ki a másikat, senki nem mutogat ujjal embertársára… S lám, ez sem közhely volt…

Szó volt az erőszakmentességről, az ahimszáról, amelynek érdemes utánaolvasni az interneten és a szakirodalmakban, hogy jobban megértsük, hogyan is lehet az, hogy egy a békéről, a szeretetről és a harmóniáról éneklő zenekar úgy döntött legújabb klipjében fegyverek és katonák kapnak szerepet. Sőt, azt is megtudtuk, hogy hamorsan a Kowalsky meg a Vega komplett legénysége aláírja a szerződését, mely szerint tartalékos katonák lesznek, ami annyit jelent: ha ne adj Isten katasztrófa éri hazánkat, mennek és katonákhoz méltóan szolgálják a hazát. Mert az ahimsza attól még az marad ami: ha védelemre van szükség, csak úgy kell tenni, hogy meglegyen a megfelelő tisztelet a feljebbvaló erő felé. Na meg szeretettel és bölcsességgel a szívünkben. Ezt a katonai témák egyébként még láthatóan emészteni kell a közönségnek, főleg a pacifizmussal eljegyzett fiatalok körében, de talán Kowáék ennek a megértésében is segítséget nyújtanak. Idővel…

A másfél órás este alatt persze az Amilyen hülye vagy, úgy szeretlek című dal is elhangzott, s ekkor már a közönség is hátratolta a székeket, s megmutatták, hogy lendülnek azok a kezek a magasba, akkor is, ha a plafon határt szabott a csillagos égig. Felszabadulás, öröm, kikapcsolódás, együtt gondolkozás és jótékony magunkba fordulás uralta ezen az estén Győrt…

Mit lehet még mondani erre: Kösz Kowa!

Havassy Anna Katalin
Fotó: helyszíni, amatőr fotók

Egyébként a gyorplusz.hu hamarosan egy mélyinterjúval jelentkezik Kowával, de addig is, hallgassátok meg a Győr+ Rádió műsorvezetőjének, Kaszás Kornélnak az énekessel való beszélgetését!

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×