Az éneklés gyógyír a léleknek

Az éneklés gyógyír a léleknek

Verebics Ibolya Stuttgartban élő Bartók- és Liszt-díjas operaénekesnő minden évszakban hazalátogat szülővárosába, mert közel harminc év után is vágyakozik Győr illatára, amihez szerinte semmi sem hasonlít a világon.

Már készül a hagyományos december végi ünnepi koncertjére a karmelita templomban, ahol csodálatos Bach-, Händel-, Puccini-, Mozart- és Verdi-dalokkal ajándékozza meg a győri közönséget.

Verebics Ibolya operaénekesnő ha csak teheti, iskolai szünetekben és szabadidejében rendszeresen hazalátogat családjával a Rába-parti szülővárosába, mert imádja Győrt. Szülei is itt élnek, rengeteg barát és ismerős köszönti őt, ha sétára indulnak férjével a barokk belvárosban. Évek óta kedvenc kikapcsolódási helye az ikrényi strand és a győri termál. „Simogat az itteni strand vize és gyógyít a termálé” – vallja a művésznő. Zenetanár német férje ma már nyugdíjas, így Ibolya énekiskolájának szüneteiben látogatják meg a várost, ahol egyetemista fia is otthon érzi magát.

Stuttgartban gyerekek, fiatalok és idősebbek is tanulnak énekelni az operaénekesnőtől, aki nem csupán énektanáruk, hanem „pszichoterapeutájuk” is egyben. „Nem mindenkinek van jó énekhangja, és akinek van, annak sem biztos, hogy van jó hallása hozzá. E kettő kell ahhoz, és persze rengeteg gyakorlás, hogy valakiből jó énekes váljék. Ezt már a meghallgatáson tisztázni kell, mert nem szeretném, ha hamis álmokat kergetne az énekejjelölt. Volt egy kedves, 74 éves hölgy jelentkezőm, aki szopránként érkezett, és be kellett látnia, hogy valójában alt hangja volt” – mondja a művésznő. „A hétköznapokban pedig mindenkinek vannak jó és kevésbé jó napjai, a tanítványaimnak is, ilyenkor kicsit beszélgetünk, lelkizünk, és utána könnyebben megy az éneklés, ami meg is gyógyítja a lelket.”

Verebics Ibolya mélyen hívő ember, akinek a hite segített és segít a mai napig a fellépéseken és a munkájában is. „Énekelni csakis hittel lehet – vallja –, Jézus nevében mentem és megyek a színpadra, tőle kaptam és kapom az erőmet, hogy énekemmel az embereket szolgáljam. Isten elé viszem a tudásomat és hiszem, hogy a dalokkal örömet adok a hallgatóságomnak.”

Az operaénekesnő énekiskolájában igazi demokrácia uralkodik, a növendékek szabadon választhatnak, milyen műfajban szeretnék tökéletesíteni tudásukat. Évente több jótékonysági koncertet adnak egy gyönyörű templomban. „A koncert előtt mindig gyakorlunk a helyszínen is, mert a templomi akusztika háromszorosan adja vissza a szép, de a hamis hangokat is. A koncerteken is segítem őket, mivel én kísérem az előadókat orgonán, zongorán. Hangképzést is oktatok kórusoknak, mert fontos, hogy megtanulják a másik szólamot is, a duetténeklésnél pedig elengedhetetlen, hogy megtanuljuk alárendelni magunkat a másik szólamának. Nagyon szeretem a tanítást, mert ahogy telnek az évek, egyre inkább szeretném továbbadni a tudásomat. De az éneklés és orgonálás a mindennapjaim része marad, mert sokszor hívnak előadni esküvőkre, ünnepségekre, istentiszteletekre” – mesél a művésznő a stuttgarti életéről, aki nem tett le arról a vágyáról, hogy egyszer hazaköltöznek férjével Győrbe, és a városunkban nyit énekiskolát. Addig is tartja a több mint tízéves hagyományt, december 30-án ismét várja barátait, ismerőseit és a dalokat szerető közönséget a karmelita templomban tartandó ünnepi koncertjére, ahol Ruppert István orgonakíséretében Bach-, Händel -, Puccini-, Mozart- és Verdi-dalok csendülnek fel. A győri közönséggel való viszontlátásról Jézus szavait idézi legkedvesebb művéből, Brahms Német Rekviemjéből: „Ismét meglátlak majd titeket, és örülni fog a ti szívetek, és senki el nem veszi tőletek a ti örömeteket.”

 

szerző: Szabó Csilla

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×