Az erdélyi szalagos

Az erdélyi szalagos

Természetesen fánk! Nem hagyhattam ki az igazi szalagos fánk receptjét, ha itt a farsang. Nem is akármilyen recept ez, a legjobb, erdélyi, nagymama fánk receptje.

Erdély mélyén, Székelyföldön, Gyergyószárhegyen olyan kis palota van, aminek sem arany ajtaja, sem gyémánt berakása nincsen, mégis meseországban érzi magát bárki, aki körbenéz. Egy régi bánya oldalában van, ahol juhok, tehenek, birkák legelnek és szekerek állnak.

Minden van, amitől a lehető legfinomabb egy étel, de ha még sem, kimennek az esztenára, a legelőre, és onnan szerzik be. Sok receptem van nekem már innen, ahol a madár is alig jár, de most ezzel a fánkkal készültem február lévén. Sajnos ezúttal nem én voltam látogatóban arrafelé, hanem leghűbb barátnőm és recept vadászom, akinek a nagymamája műveli a csodát és nem sajnálja mindezt megosztani sem, ahogy most én sem:

Bevásárló lista:

• 60 dkg finomliszt

• 3,5 dkg élesztő

• kb. 2,5 dl langyos tej

• 4 ek. cukor

• 4 tojás sárgája

• 0,5 dl rum

• 1 csipet só

• 1 narancs v. citrom reszelt héja

• 8 dkg olv. vaj

 

Elkészítés:

1- Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, majd hozzáadjuk a lisztet és alaposan eldolgozzuk.

2- Jöhetnek a tojások, langyos vaj, a rum és a legvégén az olvasztott vaj.

3- Letakarva a duplájára kelesztjük kb 50 perc alatt.

4- Mikor hólyagos, akkor kézzel, nem sodrófával kilapítjuk a nyújtódeszkára és lisztezett pohárral/bögrével szaggatunk belőle korongokat.

5- Szintén letakarva kelesztjük őket újabb 30 percig.

6- Fél liter olajat közepes forróságúra hevítünk.

7- A fánkokat pedig úgy tesszük bele, hogy két ujjal összecsippentjük a közepét (lekvár helye) és az eddig felfelé mutató felével lefelé tesszük bele az olajba.

8- z első oldalát fedő alatt sütjük, kb. 1.5 percig.

9- A szalag a kelésen múlik, azaz a második kelesztésen és már akkor körvonalazódik, mint egy macaron, hogy mi az, ami majd nem ér bele egyik oldalról sem az olajba.

10- Fahéjas porcukorral szórjuk meg és lekvárt teszünk a közepébe.

Mikor a fánk elkészült, a legjobb lekvárért mentünk a szomszéd nénihez, akivel ezt le is beszéltük előre, azonban ez a címke várt bennünket. Megkacagtuk, ahogy arrafelé mondják!

 

 

#szarkazsófi

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×