Az európai kultúra sokszínűségét ünneplik hétvégén a győri Kossuth utcában

Az európai kultúra sokszínűségét ünneplik hétvégén a győri Kossuth utcában

Csütörtökön, a házigazda templomokat bemutató túrával indult el a tizenkettedik Öt Templom Fesztivál Győrben.

Megnyílt, és június 11-ig látogatható, a zsinagógában Homolya Gábor képzőművész Elő-Ítélet című kiállítása, de a kultúrák közötti párbeszéd fesztiválján hétfő estig még számos program várja az érdeklődőket. Színházi kuriózumok győri bemutatója mellett minden napra jutnak koncertek, tárlatvezetések, kultúrtörténeti programok.

A szombat délután a gyerekeké. A görög katolikus templom udvarán játékok, a templomban Szent Mártonról szóló bábszínházi előadás, utána saját papírszínház-készítés várja a legkisebbeket.

A Menház Színpadon szombat este Jáger András: Álmom az Isten című előadásának premierjét a szombathelyi Mesebolt Bábszínház Tamás könyve című előadása követi. Mindeközben az utca másik oldalán, a református templom falai között Szirtes Edina Mókus vonósnégyesével ad koncertet. Az estét a Rát Mátyás téri kápolnában a Mikropódium: Con Anima című pici bábelőadása zárja.

Vasárnap délelőtt a keresztény gyülekezetek, vallási hovatartozástól függetlenül várják a fesztivál vendégeit saját istentiszteleteikre.Tíz órától a görög katolikus templomban, a Szent Efrém Férfikar közreműködésével, Kocsis Fülöp érsek, metropolita végez püspöki liturgiát. A délután a helytörténeti programoké: Kuti József három órától a református egyház történetét mutatja be. Négytől a Menház vallás- és helytörténeti kiállításának tárlatvezetése és az újvárosi templomokat bemutató Öt Templom Túra közül lehet és kell választani. Vasárnap este a református templomban indul a Szent Efrém Férfikar és Háy János kortárs költő közös estje, aminek második részét már egy közeli meglepetés helyszínen hallgathatja meg a közönség. A vasárnapot a zsinagógában a szlovén-cseh világzenei trió, a Grad Gori zárja, varázslatos zenei mesevilágot teremtve a zsinagóga csillagos kupolája alá.

Hétfő estére a Menház kamaraszínpadán az Anna Karenina életét zenével és tárgyanimációval megidéző különös „Virrasztás” vár minden bátor jelentkezőt. Végül az evangélikus Öregtemplomban, a lengyel Karolina Cicha és zenekara koncertje után, a házigazda gyülekezetek együtt köszönnek el a közönségtől és a tizenkettedik Öt Templom Fesztiváltól.

 

A fesztivál utolsó koncertjének bevételét a szervezők az egyiptomi kopt keresztény gyülekezetek támogatására ajánlották fel.

 

Részletes program és további információ: www.ottemplom.hu

 

(x)

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×