Az igazi forró csokoládé

Az igazi forró csokoládé

Az első számú superfoodként tartják számon a kakaóbabot, ami annyit jelent, hogy a jó minőségű csokoládé fogyasztása szinte kötelező!

A superfood kiváló minőségű, nagy tápértékű élelmiszer, ami nem csupán tökéletes ízekkel rendelkezik, de olyan vitaminokkal is, amelyre valóban szüksége van a szervezetnek nap mint nap. Olyannyira, hogy ha naponta bekapnánk két-három szem kakaóbabot, bevinnénk a napi szükségleteink jelentős részét.

Kevés új dolog lát már napvilágot a gasztronómiában, de mindig izgalmas visszatekinteni arra, honnan is indult egy-egy felfedezés, azaz ez esetben a forró csoki receptje. Az aztékok nagyon régóta vitaminbombaként használták a kakaóbabot, de csupán attól kezdve tudják számon tartani a létezését, amikor a spanyolok 1519-ben elvitték Mexikóba. Cortes, a mai Mexikó elődjének számító Új-Spanyolország első kormányzója az azték birodalmat pont a saját csodaszerével döntötte meg, hiszen katonáinak mindennap darált kakaóbabos vizet adott, amitől rengeteg energiához jutottak, és harcolni tudtak. Később felfigyeltek rá a kereskedelemben is, és elkezdték ízesíteni fahéjjal, vaníliával, az 1600-as évektől pedig egészen divatos ital vált belőle. Később a Nestlé fivérek, majd többek között Rodolphe Lindt választotta fő tevékenységének a csokoládé finomítását. Úgy gondolom, egészen maradandó munkát végeztek, amiért sokan vagyunk hálásak nekik. Az igazán finom forró csokoládé receptje pedig a La Cuisine nagy szakácskönyvben található, ami a fűszerek és az alkohol mellett a chilire helyezi a hangsúlyt, miszerint így lesz teljes, egy kis pikantériával, a csokoládé íze. Én több nemzet, szakács és recept alapján alkottam meg a számomra igazi forró csokoládét, amiben éppen annyi krémesség és édesség van, ami nem nyomja el, viszont hangsúlyozza a csokoládé csodálatos ízét.

Bevásárlólista (két személyre)

• 2 dl habtejszín

• 3 dl tej (min. 2.8%)

• 3 tábla 70–84%-os étcsokoládé

• Fűszerek: 1 narancs héja, 3 db szegfűszeg, 1 db csillagánizs, 2 rúd egész fahéj, 1 vaníliarúd, * 2 ek. rum, 2 ek. feketekávé

A tetejére, amennyiben kedveljük: tejszínhab (felvert habtejszínből), csokoládégolyók, csokimorzsák.

Elkészítés

1. A tejet és a tejszínt egy vastag falú edénybe töltjük, beletesszük a narancs megmosott, levágott héját (gyümölcsöt ne!), a szegfűszeget, a fahéjat, a vaníliarúd egyik felének kikapart belsejét, a rumot és a kávét.

2. Alacsony lángon kezdjük felforralni, így szépen kiolvadnak az ízek.

3. A csokoládét felkockázva két pohárba daraboljuk, megszórjuk egy csipet sóval, mert ez kihozza az édességét, majd kétfelé osztva, szűrőn keresztül ráöntjük a már illatos forró tejet.

4. Addig keverjük, míg csomómentessé nem válik, majd önmagában vagy díszítve fogyasztjuk!

 

#SzarkaZsófi

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×